Με ικανοποίηση έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η πολύ θετική ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο νέο μέτρο των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ που από το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται και σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Είναι όμως πολύ νωρίς να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό.

Το θετικό ξεκίνημα αξιολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως σημαντική εξέλιξη που όχι μόνο δικαιώνει την επιλογή να γίνει η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στη δωρεάν διανομή self tests, αλλά προσφέρει και ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά τόσο στην προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού όσο και στη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το επιδημιολογικό όφελος από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, καθώς συμβάλλουν στον καλύτερο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση που εξακολουθεί να παρουσιάζει η χώρα διατηρεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό του την προοπτική επανεκκίνησης ως τα μέσα Μαΐου αρκετών δραστηριοτήτων, γνωρίζει όμως ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών είναι εκείνα που θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα αμέσως επόμενα βήματα, στα οποία περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό».

Στην κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα σενάρια σε σχέση με το εάν και πώς θα μπορούσε να επιτραπούν υπερτοπικές μετακινήσεις εφόσον η χώρα βρεθεί στην αρχή μίας πορείας αποκλιμάκωσης και οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως ουδεμία πρόβλεψη μπορεί να γίνει. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι καθημερινή και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με αυτό το ζήτημα, για το οποίο άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι πολιτική.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε μία επιδημιολογική κατάσταση που θα επιτρέπει να γίνει και ένα τέτοιο βήμα αποσυμπίεσης, αλλά οι αποφάσεις όλα δείχνουν ότι θα ληφθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι οριστικό. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι μέρες, να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι ως Πολιτεία «είμαστε απολύτως έτοιμοι για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όμως είναι οι ειδικοί εκείνοι που θα κάνουν τις εισηγήσεις με τα επίκαιρα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας».

Η κυβέρνηση επιμένει στη χρησιμότητα της πολιτικής ελεγχόμενου ανοίγματος δραστηριοτήτων στην κοινωνία και στην οικονομία προκειμένου να επέρχεται μία αποσυμπίεση και να αμβλύνεται η ψυχολογική κόπωση των πολιτών. Εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση έχουν βρει ανταπόκριση, όπως προκύπτει και από τη θετική αξιολόγηση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του λιανεμπορίου, όπου διαπιστώνεται ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται από τον εμπορικό κόσμο.

Κυβερνητική εκτίμηση παραμένει ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η θετική εξέλιξη του εμβολιασμού, αλλά και τα πρόσθετα εργαλεία για τον περιορισμό της διασποράς του ιού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούν σε φαινόμενα εφησυχασμού.