«Τείχος»… 15.000 αστυνομικών και λιμενικών για την τήρηση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις σε στεριά και θάλασσα.

«Τσουχτερά» πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και των 500 ευρώ για πλαστές βεβαιώσεις. «Ελεύθερο» με 48ωρο χρονικό περιθώριο για λόγους εργασίας, υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο κατοικίας, για κηδεία, μετακίνηση διαζευγμένων γονιών για επικοινωνία με τα παιδιά τους. «Απαγορευτικό» για… κλάδεμα, συγκομιδή προϊόντων, μάζεμα ελιών…

Δικαιολογίες…

«Πάω το σκύλο σε κτηνίατρο στην Αρκαδία», «Σπάσανε τα υδραυλικά στο εξοχικό», «Μου έκλεψαν το σπίτι στο χωριό», «Πάω σε οδοντίατρο στο Κιλκίς», «Εχω τρία σκυλιά πίσω που τα πάω για εκπαίδευση στην Αυλώνα», «Πάω για παροχή βοήθειας» ήταν μερικές από τις δικαιολογίες κάποιων οδηγών και επιβατών που συνωστίστηκαν από νωρίς χθες το πρωί στα διόδια Ελευσίνας ή Αφιδνών, με κάποιους από αυτούς στο πορτμπαγκάζ να έχουν τις σούβλες…

Στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής επέτρεπαν τη διέλευση μόνο στις δύο από τις επτά θυρίδες των διοδίων προκειμένου να ελέγχουν όλα τα οχήματα. Από τα 25.515 οχήματα (Αθηνών-Κορίνθου: 11.129/Αθηνών-Λαμίας: 14.386) που πέρασαν τα διόδια των δύο εθνικών οδών από τις 06:00 έως τις 17:00 χθες, επιβλήθηκαν 8 παραβάσεις άσκοπης μετακίνησης, ενώ 120 οδηγοί υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν. Περίπου 30 αρνούνταν να το κάνουν, με τους αστυνομικούς να τους πείθουν πως είναι υποχρεωτικό, ειδάλλως θα βεβαιωνόταν παράβαση και θα επέστρεφαν ούτως ή άλλως. Σημειώνεται ότι προς Αθήνα, από διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών πέρασαν χθες συνολικά 22.294 οχήματα. Τα νούμερα εσόδου-εξόδου δεν ήταν δυσανάλογα με αυτά της περασμένης Παρασκευής στις 16 Απριλίου, όπου είχαν φύγει 25.357 αυτοκίνητα και είχαν επιστρέψει 21.687.

Πέντε εξαιρέσεις στις μετακινήσεις

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από 8 υπουργούς ορίζει τα νέα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων που θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Μαΐου. Τα νέα μέτρα είναι πέντε, με αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα και αφορούν τη μετακίνηση από και προς την εργασία, για λόγους υγείας, για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, για μετάβαση σε κηδεία και για μετάβαση διαζευγμένων γονέων για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά. Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και το χρονικό όριο διάρκειας 48 ωρών για την επιστροφή από το ταξίδι εκτός νομού σε όσους αυτό είναι επιτρεπτό.

  1. Οσοι μετακινηθούν για εργασία πρέπει στα έγγραφά τους να προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης και λήξης της μετακίνησης, κάτι που θα διασταυρώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα το λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  1. Οσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας, αυτή η μετακίνηση πρέπει να είναι μόνο προς δημόσια δομή Υγείας, η οποία πρέπει να βεβαιώνει με έγγραφό της την ιατρική ανάγκη, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
  1. Δικαιολογημένη αλλά εφάπαξ είναι η μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
  1. Επιτρέπεται η μετάβαση σε κηδεία, με τον μετακινούμενο, πέρα από τη βεβαίωση κίνησης, να διαθέτει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης για αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  1. Διαζευγμένοι γονείς ή σε διάσταση μπορούν να μετακινηθούν για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους, οι οποίοι πρέπει να κατέχουν συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου ή υπεύθυνη δήλωση στην περίπτωση διάστασης, ενώ πρέπει να πιστοποιούν το χρόνο αναχώρησης όσο και το χρόνο επιστροφής.

Και σε παράδρομους

Οσοι παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ψευδών ή πλαστών βεβαιώσεων το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, εκτός από τους μεγάλους εθνικούς άξονες, θα στήσουν μπλόκα σε όλους τους παράδρομους, όλο το 24ωρο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. για την εναέρια επιτήρηση και καθοδήγηση των επίγειων δυνάμεων. Σημειώνεται ότι σταδιακά, με επίκεντρο τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά για την κίνηση των πολιτών προς καταστήματα λιανεμπορίου και μεγάλα εμπορικά κέντρα, σε ιερούς ναούς, αλλά και στις πλατείες.