Το 12ο Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 1 έως 4 Νοεμβρίου και θα συμμετέχουν σε αυτό 250 σύνεδροι από ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Συνέδριο, που είναι έκτακτο, θα εκλέξει 14 μέλη για το νέο προεδρείο της Νεολαίας του ΕΛΚ, εκ των οποίων τα 7 θα μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα που λίγες ημέρες αργότερα, στο Ελσίνκι -όπου θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου το Συνέδριο του ΕΛΚ- θα ψηφίσουν για την εκλογή του υποψηφίου της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πιθανό μάλιστα να βρεθούν στην Αθήνα τόσο ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ όσο και ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ που έχουν θέσει υποψηφιότητα στο πλαίσιο του ΕΛΚ.

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. έχει γνωστοποιήσει ήδη ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Μ. Βέμπερ για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή και είναι αυτός που χρειάζεται για να γίνει η Ευρώπη αυτό το οποίο θέλουμε». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να μιλήσει στο Συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ το Σάββατο 3 Νοεμβρίου.

Την ελληνική αντιπροσωπεία θα απαρτίζουν 9 μέλη συν ένα εκλεγμένο στο προεδρείο του ΕΛΚ. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα συζητηθούν πολλά θέματα που απασχολούν τους νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ εκτενής αναμένεται να είναι η συζήτηση γύρω από το ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας.

«Μέλημά μου θα είναι ο αγώνας για μια βιώσιμη και σύγχρονη Ευρώπη»

«Εφόσον το YEPP εξελιχθεί σε μια οργάνωση με κύριο αντικείμενο την παραγωγή πολιτικής, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους νέους να επανασυνδεθούν με την ίδια την Ευρώπη», τονίζει η Πορτογαλίδα Λιδία Περέιρα (Lidia Pereira), υποψήφια πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ (Youth European People’s Party), σε δήλωσή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Η Λ. Περέιρα αναφέρεται στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., αλλά και στο σύνθημα της καμπάνιας της «Μαζί, προχωρούμε μπροστά» («Together, we go further»), που, όπως τονίζει, το επέλεξε «διότι το YEPP είναι μία οργάνωση με πραγματικά πολλές διαφορές εντός της, με μέλη προερχόμενα από κάθε πολιτική παράδοση και κουλτούρα στην Ευρώπη». Η δήλωσή της έχει ως εξής:

«Το YEPP είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση νέων στην Ευρώπη. Μέσω του YEPP, δίνεται η δυνατότητα σε πάνω από ένα εκατομμύριο νέους από ολόκληρη την Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν τις ιδέες τους και την ενέργειά τους προκειμένου να υπηρετήσουν την Ε.Ε. και τους πολίτες της. Με την Ε.Ε. να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις δίχως προηγούμενο και τις ευρωεκλογές της ερχόμενης χρονιάς να πλησιάζουν, είναι ζωτικής σημασίας για την ηγεσία του YEPP να αναλάβει κάποιος με την ικανότητα να ενώνει και να συμβιβάζει τις συχνά διαφορετικές απόψεις και φωνές εντός της οργάνωσης πίσω από έναν κοινό σκοπό, κάποιον με αποδεδειγμένο τέτοιο ιστορικό ικανοτήτων. Η θητεία μου ως αντιπρόεδρος του YEPP μού άνοιξε τα μάτια σε σχέση με τις δυνατότητες του YEPP να επηρεάσει τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εκφράσει τους νέους της ηπείρου μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται βαθιά για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Οι αλλεπάλληλες εκλογές μάς έχουν δείξει ότι οι νέοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις κενές υποσχέσεις των λαϊκιστών. Εφόσον το YEPP εξελιχθεί σε μια οργάνωση με κύριο αντικείμενο την παραγωγή πολιτικής, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους νέους να επανασυνδεθούν με την ίδια την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική, το κύριό μου μέλημα ως προέδρου της οργάνωσης θα είναι ο αγώνας για μια πραγματικά βιώσιμη και σύγχρονη, πλήρως εναρμονισμένη με τη νέα ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε, Ευρώπη, το μέλλον στον τομέα της εργασίας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής αγροτικής ανάπτυξης. Ολες αυτές οι προτάσεις είναι συνδεδεμένες με το βαθμό που η ραγδαία αλλαγή τους επηρεάζει τις ζωές των νέων Ευρωπαίων σήμερα: το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή αναπλάθει την κοινωνία μας, η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και πρέπει να δράσουμε υπεύθυνα για το καλό των επόμενων γενεών, η δε εξέλιξη της τεχνολογίας, η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη φέρνουν ριζοσπαστικές αλλαγές στην ίδια τη φύση της εργασίας. Συνεπεία αυτών, ως η νεολαία της μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης στην Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε την υποχρέωση να υψώσουμε τη φωνή μας σε σχέση με τους συγκεκριμένους τομείς. Το σύνθημα της καμπάνιας μου είναι: Μαζί, προχωρούμε μπροστά (Together, we go further).

Το επέλεξα διότι το YEPP είναι μία οργάνωση με πραγματικά πολλές διαφορές εντός της, με μέλη προερχόμενα από κάθε πολιτική παράδοση και κουλτούρα στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, αυτή ακριβώς η ποικιλία και η διαφορετικότητα των φωνών εντός της οργάνωσης είναι το μεγαλύτερο προσόν μας και μόνο δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, γεγονός που φαντάζει τόσο αληθινό και αναγκαίο σήμερα όσο και για τους ίδιους τους πατέρες της Ε.Ε. χρόνια πριν».