Η Ελλάδα οχυρώνει τον Εβρο, όπου βρίσκεται ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, την ίδια ώρα που ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περνούσαν την πόρτα του Μαξίμου, για να ενημερώσουν από πρώτο χέρι τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ανακοίνωσε πως ξεκινάει η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή με περίπου 400 αστυνομικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί πραγματοποιεί περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, προέδρευσε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο υπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο, που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στις δηλώσεις του τόνισε: «Το ότι είμαι στον Έβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα. Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του Πρωθυπουργού υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία.

Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας «ανησυχεί» διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν.

Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους.

Επαναλαμβάνω, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας. Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί».

«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού», «σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο»τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνοτουρκική μεθόριο, μετακινούνται την Πέμπτη 20 διμοιρίες των ΜΑΤ από ολόκληρη τη χώρα, συνολικά 280 αστυνομικοί. Έχει ζητηθεί επίσης η μετακίνηση επιπλέον 125 αστυνομικών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τα τοπικά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.  Επισημαίνεται πως στον Έβρο βρίσκονται 100 στελέχη της FRONTEX, οι οποίοι θα έπρεπε να φύγουν στις 6 Ιουλίου, ωστόσο θα γίνει νέο αίτημα παραμονής τους, με τις αρμόδιες πηγές να αναφέρουν πως θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.

Στόχος της μετακίνησης, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων στις Καστανιές και τις Φέρες, τα σημεία που εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πίεση κατά την προσπάθεια, τον περασμένο Μάρτιο, μαζικής εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Σημειώνεται πως στον Έβρο βρίσκεται ήδη μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών, 200 ακόμη εθελοντές αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα και 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ και τώρα προστίθενται επιπλέον 400, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.100 αστυνομικούς.

Τι θα γίνει με τον φράχτη

Σχετικά με την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, μήκους 26 χιλιομέτρων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη αλλά από τον Στρατό Ξηράς, και συγκεκριμένα την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα σήμανση του εδάφους.

Για τα ψευδή δημοσιεύματα σχετικά με τον Έβρο, επανέλαβε ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από τουρκικές δυνάμεις.

«Το ότι κάποιοι δυσανασχετούν με την κατασκευή του φράχτη είναι γνωστό. Οι θέσεις είναι καταγεγραμμένες αλλά αυτό δεν μας αφορά, δεν είναι το ζήτημα σήμερα. Ο φράχτης θα γίνει» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.