Οσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο η κατάσταση θα θυμίζει όλο και περισσότερο θεατρική επιθεώρηση.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Τώρα σοβαρά, τόσο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επεξεργαζόταν αυτόν το θρυλούμενο… μεταμνημονιακό ανασχηματισμό και κατέληξε σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο; Εγινε τόση φασαρία για να βολευτούν η Ξενογιαννακοπούλου, η Παπακώστα, η Νοτοπούλου και η Χρυσοβελώνη; Δηλαδή το Δημόσιο περίμενε εδώ και δεκαετίες να αναμορφωθεί από την πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ; Και η Παπακώστα μπήκε στην κυβέρνηση επειδή αυτοαποκαλείται… καραμανλικιά; Ε, καλά και εγώ είμαι φαν του Μέσι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παίζω και στην Μπάρτσα.

ΟΛΑ αυτά είναι πράγματι αστεία. Και για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν το τέλμα στο οποίο έχει πέσει το Μαξίμου. Οταν κάθε κίνηση ή απόφαση του πρωθυπουργού προκαλεί τη χλεύη των πολιτών, τότε εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό πως η κατάρρευση στις κάλπες είναι αναπόφευκτη.

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και κάτι που είναι εξαιρετικά θλιβερό. Το γεγονός πως εκτός από τους Κοντονή, Κουρουμπλή και Κονιόρδου, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί άριστους αρκετούς υπουργούς οι οποίοι είτε έχουν αποτύχει παταγωδώς είτε προκαλούν διαρκώς την κοινή λογική και τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα εύσημα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο παρά την προκλητική και μακάβρια επικοινωνιακή προπαγάνδα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι στην οποία πρωταγωνίστησε. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμμετείχε σε εκείνη τη συνέντευξη – παρωδία μαζί με τους… παραιτηθέντες Τόσκα και αρχηγούς ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής, κατά την οποία ισχυρίστηκαν πως «θα ξαναέκαναν ακριβώς τα ίδια», όπου παρουσίασαν ανύπαρκτα στοιχεία που «αποδείκνυαν» εμπρησμό και δήλωσε «πεπεισμένος πως δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση της περιοχής».

ΑΚΟΜΑ, όλοι πρέπει να θυμούνται πως ο Παύλος Πολάκης έχει την αμέριστη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα κάθε φορά που καθυβρίζει με χυδαίο τρόπο πολιτικούς αντιπάλους ή όποιον ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Και προφανώς ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας πως στη διαχείριση της καταστροφής στο Μάτι «όλα έγιναν σωστά, απλά ο αριθμός των νεκρών… θόλωσε την εικόνα της κυβέρνησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας «επιβράβευσε» την Ολγα Γεροβασίλη για τη μη υλοποίηση της αξιολόγησης στο Δημόσιο… αναβαθμίζοντάς την σε υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στηρίζει ακόμα τον Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος μπαχαλοποιεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε σχολεία και πανεπιστήμια με ανούσιες «μεταρρυθμίσεις» και εξαγγελίες που διαρκώς μένουν στα χαρτιά. Ενώ την ώρα που ετοιμάζεται να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ μείωση εισφορών στους επαγγελματίες, κρατάει ακόμα στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Τάσο Πετρόπουλο, που δήλωνε πριν από ενάμιση χρόνο πως οι πολίτες τον «αποθεώνουν για τις εξαιρετικά χαμηλές εισφορές».

ΤΕΛΟΣ, το γεγονός πως δεν έγινε καμία αλλαγή στα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία σηματοδοτεί πως η κυβέρνηση, πέρα από τις προεκλογικές παροχολογίες, δεν σκοπεύει στην ουσία ούτε να αλλάξει το μίγμα της υπερφορολόγησης αλλά ούτε να προσπαθήσει να δημιουργήσει ευνοϊκότερο περιβάλλον για επενδύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών και προσώπων «επιρροής» και δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο με ψευδοαφηγήματα, πόλωση και διχασμό έως τις κάλπες. Τότε, όμως τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον σώσουν από συντριπτική ήττα ούτε οι «βαρόνοι» ούτε οι Μαριλίζες και οι Παπακώστες…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου