«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή απολογούμενος. Έχει ξεκάθαρα την πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ειδικότερα, πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και για αυτό το λόγο απομακρύνθηκε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ, είναι παράδοξο να μην έχει ευθύνη ο ίδιος, ο οποίος τοποθέτησε στη θέση του τον κ. Δημητριάδη και άλλαξε το νόμο για να βάλει στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ κάποιον που δεν είχε τα κριτήρια για να μπει». Είπε επίσης ότι «ψήφισαν τροπολογία -μετά τις καταγγελίες του Θανάση Κουκάκη- έτσι ώστε η ΕΥΠ να μην ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις που γίνονται». Σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε με ένα ολόκληρο κοπάδι στην πλάτη, τέτοια σκάνδαλα σε όλο τον κόσμο ρίχνουν κυβερνήσεις», υπογραμμίζοντας πως «είναι τομή να παρακολουθείται ο αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και να λέει ο πρωθυπουργός ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση και ότι -δήθεν- εάν το γνώριζε, δεν θα το επέτρεπε».

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη συγκεκριμένες απαντήσεις μέσα στη Βουλή: «Ποιες υπηρεσίες μίσθωσαν το κακόβουλο λογισμικό Predator; Ποια είναι τα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται -η “Καθημερινή” την προηγούμενη εβδομάδα έγραψε για επτά πολιτικά πρόσωπα. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη;». Υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, αυτό θα ήταν κανονικότητα για οποιαδήποτε φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα».

Επιπλέον σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «προφανώς θα στηρίξει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από αυτή τη Βουλή» και πως «η επόμενη Βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία θα κάνει προανακριτική για αυτήν την υπόθεση». Υπογράμμισε επίσης ότι «χρειάζεται άμεσα να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία πρέπει να έρθουν ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων».

Σχετικά με την οικονομία ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι η κατάσταση «είναι άλλος ένας λόγος για να φύγει άμεσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι «η ΔΕΗ ανακοινώνει αύξηση 62% στη λιανική τιμή του ρεύματος» και ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους αδυνατεί να βγάλει το μήνα», υποστηρίζοντας ότι «για αυτήν την εξέλιξη έχει τεράστια ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «με βάση τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές του ρεύματος στις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη στα νοικοκυριά, στη χώρα μας το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνάνε στη λιανική, ενώ η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με υπογραφή του «αυτή τη στιγμή στην ενέργεια γίνεται ένα τεράστιο πλιάτσικο». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι έπρεπε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα», σχολιάζοντας ότι «σήμερα οι τιμές στην ενέργεια σε αυτές τις χώρες είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα». Επιπλέον τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση, που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ιδιωτικού χρέους, το οποίο γεννήθηκε στην πανδημία, σε συνθήκες πραγματικά έκτακτες». «Η ιστορία δείχνει κάτι απλό: όταν δεν πέφτουν οι τιμές, πέφτουν οι κυβερνήσεις. Και αυτό θα γίνει και στις επόμενες εκλογές», σχολίασε καταληκτικά.