Ως μία κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία αλλά και πράξη δικαιοσύνης, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Η απελευθέρωση των στελεχών μας, ανοίγει διαδικασίες προκειμένου και η ρητορική της επίθεσης αλλά και όλες εκείνες οι ταραγμένες σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας να βρεθούν σε μία άλλη πορεία και δρόμο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη τόσο σύντομα. «Η εκτίμησή μου ήταν ότι ο χρόνος της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μας θα ήταν μακρύτερος. Το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί σημαντικές ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν το συγκεκριμένο αυτό αποτέλεσμα”.

Όσο αφορά τις δηλώσεις το προηγούμενο διάστημα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου περί ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Δεν είχα τέτοια στοιχεία για να τεκμηριώσω την άποψη της απαγωγής. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν έδειχναν ότι αποτελούσε μία επιλογή από τη πλευρά Ερντογάν η οποία αναμφισβήτητα εντάσσονταν σε μια επιθετική ρητορική όσο και πρακτική σε σχέση με τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη, που ακολουθεί η Τουρκία.

Πρόκειται για μια διαφορετική εκτίμηση των πραγμάτων μεταξύ υπουργού και αναπληρωτή υπουργού. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δεν πρόκειται για μία τυπικού χαρακτήρα μειλιχιότητα, πρόκειται για την βεβαιότητά μου ότι οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας και μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται σε ένα σημείο έντασης χρειάζονται ψυχραιμία, υπομονή και την αναζήτηση όλων εκείνων των στοιχείων που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η διεκδίκηση για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας δεν εμπεριέχει σε καμία περίπτωση ανταλλαγή με τους Τούρκους αξιωματικούς”.