«Καλπάζει» ο κορονοϊός στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας ξεπέρασε την Τετάρτη το βράδυ τους 70.000, με πάνω από τα μισά θύματα να εντοπίζονται στη Βραζιλία, την ώρα που στις γειτονικές Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το φράγμα των δύο εκατομμυρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτελούν το νέο «επίκεντρο» της παγκόσμιας εξάπλωσης, αφού οι συνθήκες διαβίωσης, τα συστήματα Υγείας και οι πολιτικές που εφαρμόζονται επιδεινώνουν την κατάσταση.

Από το σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον Sars-CoV-2 στην περιοχή, οι 71.104 υπέκυψαν στην Covid-19, εκ των οποίων 39.680 στη Βραζιλία (1.274 νεκροί την Τετάρτη), τη χώρα όπου καταγράφεται ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων στον κόσμο. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητα προειδοποιεί πως τα επίσημα δεδομένα αναμφίβολα είναι κατώτερα των πραγματικών αριθμών. Αλλωστε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου -που υποβαθμίζει συστηματικά τη σοβαρότητα της κατάστασης- βρίσκεται εν μέσω σφοδρών επικρίσεων, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας κατέβασε την ιστοσελίδα που παρουσίαζε την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο, κίνηση που ο ίδιος υπερασπίστηκε.