«Μοιραίο πλήγμα» δέχθηκε ο ισπανικός τουρισμός, την κρίσιμη στιγμή που επιχείρησε άνοιγμα, εν μέσω πανδημίας.

Η έξαρση των κρουσμάτων στα ισπανικά θέρετρα και η γρήγορη διάδοση των μολύνσεων σε περιοχές της επικράτειας οδηγούν τη Βρετανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην απόφαση να επιβάλουν καραντίνα στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία. Αυτό οδηγεί σε σωρεία ακυρώσεων από τουρίστες που είχαν επιλέξει ως προορισμό διακοπών την Ισπανία.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε 14ήμερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Ισπανία, δεδομένου ότι τα θέρετρα της Ιβηρικής είναι ο πιο προσφιλής θερινός προορισμός για τους Βρετανούς. Η είδηση προκάλεσε αλαλούμ στους τουριστικούς οργανισμούς και σε χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε καραντίνα, ενώ άλλοι έσπευσαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους.

Ο ισπανικός τουριστικός κλάδος υφίσταται τεράστια ζημιά και ο Τύπος κάνει λόγο για τη χαριστική βολή στον τουρισμό από τη Βρετανία. Η ισπανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διασώσει την τουριστική σεζόν, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχληση και την αντίδρασή της για την αιφνίδια βρετανική απόφαση.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι το Λονδίνο διέπραξε σφάλμα επαναφέροντας την υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα, τη στιγμή που ο ρυθμός διάδοσης του κορονοϊού είναι χαμηλότερος σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το Λονδίνο να εξαιρέσει από την καραντίνα τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια, όπου η κατάσταση της επιδημίας ελέγχεται και δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων όπως στην Καταλονία.

Τα κρούσματα κορονοϊού εκτοξεύθηκαν κυρίως στη Βαρκελώνη και την περιοχή της Λιέδα. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει τα ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας σε όλη την περιφέρεια, δέχεται επικρίσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία. Η Νορβηγία και το Βέλγιο επέβαλαν επίσης καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Ισπανία, ενώ η Γαλλία συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν την Καταλονία για διακοπές, λόγω της αύξησης κρουσμάτων.

Οι Γερμανοί

Η Γερμανία, επίσης, ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Καταλονία, τη Ναβάρα και την Αραγονία –περιοχές της Ισπανίας με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν τη διάδοση του κορονοϊού στην Ισπανία και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας στους τουρίστες που επιστρέφουν από τα ισπανικά θέρετρα.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Ρόμπερτ Κοχ εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την «επιστροφή» του κορονοϊού στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία. «Ο μέσος όρος των καθημερινών νέων κρουσμάτων της Covid-19 έχει αυξηθεί σε 557 εδώ και μία εβδομάδα, ενώ βρισκόταν κάτω από το όριο των 350 στα μέσα του Ιουλίου», αναφέρει το ινστιτούτο, επισημαίνοντας την αυξητική τάση της πανδημίας στη χώρα. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, δήλωσε ανήσυχος για τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και κυρίως από τους νέους, που μπορούν να μολύνουν τους ηλικιωμένους. Η Γερμανία, που έχει καταγράψει περίπου 9.100 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, έχει επιβάλει υποχρεωτικά τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

«Χάθηκε η σεζόν»

«Η σεζόν έχει χαθεί», δηλώνουν απογοητευμένοι οι εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων στην Ισπανία, ύστερα από τις συνεχείς ακυρώσεις που προκάλεσε η μεγάλη έξαρση στα κρούσματα στη χώρα της Ιβηρικής.

Η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia υπολογίζει ότι το 2019 τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 18% του ΑΕΠ) προσθέτοντας ότι πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τουριστικό κλάδο. Ο ισπανικός Τύπος θεωρεί πως το 2020 θα είναι χρονιά καταστροφής για τον ισπανικό τουρισμό. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες όμως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού υπολόγισε σε 320 δισ. δολάρια την απώλεια εσόδων από τον τουρισμό παγκοσμίως τους μήνες Ιανουάριο-Μάιο.