Ο Πάνος Καμμένος είπε πως «σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν καλυφθούν από όσα συζητήσουμε σήμερα, τότε αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη»

Ερωτήματα προκαλεί η σπουδή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή, άρον-άρον τη Δευτέρα, η «θολή» τροπολογία για τη σύμβαση των 230.000.000 ευρώ εξοπλιστικών προγραμμάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Π.Α. από τη Lockheed.

Την ώρα που η κοινοβουλευτική υπόσταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. εξελίσσεται σε πολιτικό ροντέο ανάμεσα σε Μαξίμου και Πειραιώς, και την επόμενη μόλις ημέρα από τον αποχαιρετισμό του Πάνου Καμμένου στους στρατηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στο Πεντάγωνο, χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εμφανίσθηκε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, προκειμένου να πείσει την ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκο Φίλη, Νίκο Τόσκα, Θοδωρή Δρίτσα κ.λπ.) να ψηφίσουν την τροπολογία αυτή, για την οποία η Ν.Δ. έχει καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία.

H ανεξήγητη «βιασύνη» αυτή του διδύμου Καμμένου – Τσίπρα να ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία τη Δευτέρα φαίνεται από το γεγονός ότι η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής χθες δεν ολοκληρώθηκε, αλλά θα επαναληφθεί και το πρωί της Δευτέρας, πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, προκειμένου ο Πάνος Καμμένος να φέρει πρόσθετα στοιχεία σχετικά με την επίμαχη σύμβαση. Κάτι που προφανώς αποδεικνύει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ελάσσονος αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής δεν πείσθηκαν με όσα άκουσαν από τον υπουργό και τους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ, δικαιώνοντας τις σοβαρές αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η Ν.Δ. σε όλους τους τόνους.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, με την έναρξη της «ανοικτής» στη δημοσιότητα συνεδρίασης των δύο επιτροπών, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, καθώς αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά θέματα για την άμυνα της χώρας για να συζητηθούν με έναν υπουργό Εθνικής Αμυνας που δηλώνει ότι αποχωρεί από το υπουργείο -προχθές αποχαιρέτησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων-, και τόνισε ότι η Ν.Δ. τα θέματα αυτά θα τα συζητήσει με τον αντικαταστάτη του Πάνου Καμμένου, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Την ίδια στιγμή, ανώτατες πηγές της Ν.Δ. σημείωναν πως «η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι σκορποχώρι και η Ν.Δ. δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτόν τον τραγέλαφο που ξεφτιλίζει τη χώρα διεθνώς και τους θεσμούς της».

Μια αυτονόητη πολιτική κίνηση, αυτή της αποχώρησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου όχι μόνο να μην υπάρχει καμία πολιτική νομιμοποίηση των πολιτικών «παιγνίων» του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προάσπισης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας από διαδικασίες κοινοβουλευτικής οπερέτας.

Η εύλογη και πλήρως αιτιολογημένη πολιτικά αποχώρηση από τη συνεδρίαση των βουλευτών της Ν.Δ. «αφόπλισε» και εξέθεσε ακόμα περισσότερο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, γιατί επιμένει να περάσει τώρα η σύμβαση αυτή. Μάλιστα, αυτά που είπε ο Πάνος Καμμένος, «εγώ είμαι υπουργός Αμυνας, εγώ δεν έχω πει ότι παραιτούμαι, δεν τελώ υπό παραίτηση, γιατί ακόμα δεν έχει περάσει η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων…», δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο και τον πρωθυπουργό.

Εξόχως, πάντως, κοινοβουλευτικά εξωφρενικά είναι και όσα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος με την κυβέρνηση πράττει και σε ό,τι αφορά την τροπολογία αυτή. Καθώς αποτελεί κοινοβουλευτική πρωτοτυπία η συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας να έχει ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια, να απομένει μόνο η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και ο υπουργός εκ των υστέρων να ενημερώνει την επιτροπή και να λέει να κάνουμε διάλογο. Να μην υποχωρεί στο αίτημα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την τροπολογία αυτή και να τη φέρει συμπληρωμένη και με όλα τα στοιχεία ως νομοσχέδιο σε επόμενο διάστημα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Επίσης, καινοφανείς κοινοβουλευτικά ήταν και οι προτάσεις που έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να προβεί σε νομοθετικές προσθήκες στην τροπολογία (!) και να προστεθεί η LOΙ (επίσημη αποδοχή της αμερικανικής πρότασης), αλλά να δοθούν σε όποιο βουλευτή θέλει οι όποιες απόρρητες και άκρως απόρρητες πληροφορίες σε σχέση με την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Ο Πάνος Καμμένος, πάντως, αν και όλες οι κινήσεις του υποδηλώνουν το αντίθετο, είπε πως «σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν καλυφθούν από όσα συζητήσουμε σήμερα, τότε αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για το μέλλον της ΕΑΒ και της αμυντικής βιομηχανίας, και θα αποσύρω την τροπολογία αυτή»!