Τα περιστατικά εμπρησμών αυτοκινήτων την Πρωτοχρονιά στη Γαλλία μειώθηκαν κατά 41% από τον περασμένο χρόνο με μόνο 861 οχήματα να πυρπολούνται φέτος την Πρωτοχρονιά, όπως μετέδωσε σήμερα το γαλλικό δίκτυο Europe 1.

Η γαλλική κυβέρνηση κινητοποίησε τουλάχιστον 100.000 αστυνομικούς την Πρωτοχρονιά για να διαφυλάξουν την τάξη αλλά και να επιτηρήσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν ανέφερε τα στοιχεία που αφορούσαν τους εμπρησμούς αυτοκινήτων στην έκθεσή του για την κατάσταση ασφαλείας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, επειδή ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν είχε ζητήσει από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου να μην αποκαλύψουν αυτά τα στοιχεία σε τοπικό επίπεδο ώστε «να αποφευχθεί τυχόν προσπάθεια συναγωνισμού».

Επικαλούμενο τα αστυνομικά αρχεία το ρεπορτάζ ανέφερε ότι κατά τη νύχτα της 1ης Ιανουαρίου πυρπολήθηκαν 861 αυτοκίνητα σε όλη τη Γαλλία σε σχέση με 1.457 τον περασμένο χρόνο.

Η Γαλλία τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα στις 30 Οκτωβρίου, η οποία αντικαταστάθηκε στις 15 Δεκεμβρίου με απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη δυτική Ευρώπη η Γαλλία ενισχύει τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και από σήμερα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας που θα ξεκινάει νωρίτερα-στις 6μμ αντί στις 8μμ-σε 15 βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά γεωγραφικά διαμερίσματα.

Παράλληλα, η γαλλική αστυνομία διέλυσε σήμερα ένα τεράστιο πάρτι που είχε διοργανωθεί στη βορειοδυτική Γαλλία και συνεχιζόνταν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς παραβλέποντας τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Περίπου 2.500 άνθρωποι συμμετείχαν στο ρέιβ πάρτι που διοργανώθηκε σε μια αχρησιμοποίητη αποθήκη στην Λιερόν, κοντά στην Ρεν, και κάποιοι από αυτούς συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία, ανακοίνωσε το Σώμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών έγραψε στο Twitter ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα σε όσους παραβρέθηκαν στο πάρτι και ότι ταυτοποιήθηκαν οι διοργανωτές του, οι οποίοι και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

H νομαρχία Ιλ-ε-Βιλαίν ανέφερε στο Twitter ότι επιβλήθηκαν 450 πρόστιμα για συμμετοχή σε παράνομο πάρτι, παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μη χρήση μάσκας. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές κάλεσαν όσους συμμετείχαν στο πάρτι να παραμείνουν σε απομόνωση για επτά ημέρες.

Οι εισαγγελικές αρχές στην Ρεν ξεκίνησαν έρευνα για παράνομη διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης και χρήση βίας κατά προσώπων σε θέσεις εξουσίας, όπως ανακοίνωσε η νομαρχία σήμερα μετά τα επεισόδια.