Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να «πάρει τα απαραίτητα μέτρα» για να εξαλείψει ταχέως τις απειλές εναντίον των τουρκικών δυνάμεων μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τους στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατηγόρησε και πάλι τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι βοήθησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων να ενδυναμωθούν στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της ενάντια στις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τη YPG από τη βόρεια Συρία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Τουρκία δήλωσε ότι η αστυνομία στην περιοχή Αζάζ της Συρίας χτυπήθηκε σε επίθεση με πυραύλους την Κυριακή που ξεκίνησε από το Τελ Ριφαάτ από το YPG, το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκρατική ομάδα και λέει ότι έχει διασυνδέσεις με το ΡΚΚ.

“Είναι απαραίτητο να καθαριστούν οι περιοχές, ιδίως η περιοχή Τελ Ριφαάτ από την οποία συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μας”, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τρεις εισβολές τα τελευταία πέντε χρόνια, καταλαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα συνοριακής λωρίδας και σπρώχνοντας περίπου 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) στη βόρεια Συρία.

Την κουρδική περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, περίπου 70 χλμ από την Ιντλίμπ, κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2018 τουρκικές δυνάμεις και συριακές συμμαχικές τους δυνάμεις. Στον τομέα, όπως σε όλα τα εδάφη που ελέγχουν αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, σημειώνονται τακτικά στοχευμένες δολοφονίες, επιθέσεις και εκρήξεις, που τις περισσότερες φορές αποδίδονται από την Άγκυρα στις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Χιλιάδες μαχητές και άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που κατέλαβε το συριακό καθεστώς έχουν συγκεντρωθεί σε αυτήν την περιοχή του Αφρίν, συμπεριλαμβανομένων μελών του Τζάις αλ Ισλάμ (του Στρατού του Ισλάμ), μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Δαμασκού, μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Ο χρόνος και η φύση οποιασδήποτε περαιτέρω τουρκικής στρατιωτικής δράσης ήταν ασαφής. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι στρατιωτικοί και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών MIT κάνουν προετοιμασίες: “Η απόφαση για αυτό έχει ληφθεί και ο απαραίτητος συντονισμός θα γίνει με συγκεκριμένες χώρες. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G20 για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι πλέον η Τουρκία δεν είναι στις 20 δυνατότερες οικονομίες.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του SNA, Ταξίαρχος Αχμέντ Χαμάντεχ δήλωσε πρόσφατα ότι επίκειται επίθεση των τουρκικών δυνάμεων ενάντια στους Κούρδους της Συρίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε αυτή θα γίνει.