Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας σήμερα στην έδρα του Συμβουλίου του ινστιτούτου προηγμένης τεχνολογικής έρευνας (TUBITAK) στην Άγκυρα, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα κατασκευάσει το δικό της αντιβαλλιστικό σύστημα μέσω του προγράμματος με την ονομασία SIPER.  

Ο ίδιος παρουσίασε στο κοινό τα σχέδια του για το προηγμένο τουρκικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα, ώστε η χώρα του να καταστεί αυτόνομη και ανεξάρτητη στο επίπεδο των οπλικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για ένα σύστημα αντιεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας για την ασφάλεια της χώρας και αυτό είναι πολύ σαφές σήμερα παρά ποτέ.

«Το έργο αυτό θα φέρει την Τουρκία σε ένα άλλο επίπεδο και θα κάνουμε τα πρώτα βήματα προς το σκοπό αυτό σήμερα», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η κατασκευή αυτού του συστήματος ξεκίνησε από το ινστιτούτο έρευνας TUBITAK, SAGE, και τις εταιρείες ASELSAN και ROKETSAN υπό την ηγεσία της υποεπιτροπής αμυντικών βιομηχανιών», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος παρουσίασε επίσης το πρώτο Ερευνητικό Εργαστήριο Οπτικών Συστημάτων της Τουρκίας (OPMER) και πρόσθεσε ότι η χώρα γίνεται ταχύτατα μια ηγέτιδα δύναμη στον παγκόσμιο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, της αεροπορίας και της διαστημικής τεχνολογίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το OPMER θα δημιουργηθεί στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Διαστημικών Τεχνολογιών της TUBITAK, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της επικοινωνίας δορυφόρων και υποσυστημάτων, συστημάτων εκτόξευσης δορυφόρων και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων.

«Χάρη στο πρόγραμμα OPMER μπορούμε τώρα να αναπτύξουμε οπτικά στοιχεία που απαιτούν τεχνολογία ακριβείας με τις δικές μας δυνατότητες», δήλωσε ο Ερντογάν.

Δήλωσε επίσης ότι έτσι η Τουρκία εξασφαλίζει κρίσιμα σχέδια και τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί εσωτερικά.

«Το OPMER θα περιλαμβάνει ένα από τα λίγα εργαστήρια στον κόσμο για να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας (SAGE) και το ινστιτούτο TUBITAK παρέχουν σημαντική συμβολή στην τουρκική αμυντική βιομηχανία με τα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας που παρέχουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Προσθέτοντας επίσης ότι η πρόσφατα αποκαλυφθείσα Υποδομή Δυναμικού Δοκιμαστικού συστήματος πυρομαχικών (HABRAS), είναι μία από αυτές τις συμβολές.

Το HABRAS θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των εγχώριων συστημάτων όπλων, με εξαντλητικές δοκιμές αποδοχής πυρομαχικών και όπλων που αγοράζονται από το εξωτερικό.

«Με την παρουσία του HABRAS, η αμυντική μας βιομηχανία θα αποκτήσει σημαντικές δυνατότητες και υποδομές που σήμερα υπάρχουν μόνο σε ορισμένες χώρες όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Επίσης, παρουσιάστηκε στην τελετή το σύστημα αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης  PULAT, το οποίο αναπτύχθηκε από την TUBITAK SAGE και την ASELSAN, έχοντας τοποθετηθεί ήδη σε 150 άρματα μάχης M60A3 και Leopard-1, για την προστασία τους από απειλές στο πεδίο της μάχης χρησιμοποιώντας μια «τεχνική στατικής αντίστασης”.

Το σύστημα εξουδετερώνει το εχθρικό βλήμα στον αέρα πριν φτάσει στο πύργο του άρματος μάχης.

Αυτό λοιπόν που γίνεται απολύτως κατανοητό είναι ότι η Τουρκία κινείται με μεγάλες ταχύτητες στον τομέα των εγχώριων αμυντικών προϊόντων, στην προσπάθεια να αναβιώσει τον ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη στην ΝΑ Μεσόγειο.

Θα προλάβει ή θα τεμαχιστεί λόγω «απείθαρχης στάσης» έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης που ετοιμάζουν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν;