Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε προχθές υπό την προεδρία του Ερντογάν με βασικό θέμα τις κρίσεις στην ανώτατη βαθμίδα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) προχώρησε στην καρατόμηση επιφανών στρατηγών που το βράδυ της απόπειρας του Γκιουλενικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 υποστήριξαν ένθερμα τον Ερντογάν κατά των στασιαστών αξιωματικών.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ειδικότερα κατόπιν πρότασης του πανίσχυρου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο Ερντογάν υπέγραψε την αποστρατεία των στρατηγών Μετίν Τεμέλ και Ζεκάι Ακσακάλι που έχουν χαρακτηριστεί ως «αξιωματικοί που αντιστάθηκαν στην κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα».

Ο στρατηγός Τεμέλ από πέρυσι είχε τοποθετηθεί σε σχετικά υποβαθμισμένη θέση, αυτή του γενικού επιθεωρητή στρατού. Διετέλεσε ως διοικητής της 2ης Στρατιάς στη Μαλάτεια και ήταν ο επικεφαλής των γνωστών επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» στη ΒΔ Συρία το 2016 καθώς και στην επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς» στο Αφρίν το 2018, που θεωρήθηκαν ως επιτυχείς, αφού πλέον οι Τούρκοι ελέγχουν τις συνοριακές περιοχές της Τζαραμπλούς, Αλ Μπαμπ, Αλ Ράι και Νταμπίκ. Ο συγκεκριμένος ανώτατος αξιωματικός διέθετε σημαντικά «ερείσματα επιρροής» στις ΤΕΔ και έδινε πάντοτε το «παρών» στη ζώνη επιχειρήσεων.

Το Ανώτατο Συμβούλιο (YAS) επικαλέστηκε ότι «δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση στη νέα επετηρίδα που διαμορφώνεται…». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την αποστρατεία του εκ μέρους του αρχηγού των ΤΕΔ στρατηγού Γιασάρ Γκιουρέλ, καθώς και του εκλεκτού φίλου και σωτήρα στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ του πραξικοπήματος και αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων στρατηγού Ουμίτ Ντουμτάρ.

Ο στρατηγός Ακσάκαλι ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων και επίσης συμμετείχε στις ανωτέρω επιχειρησιακές αποστολές, με σημαντική παρουσία στην επιχείρηση στο καντόνι του Αφρίν αλλά και κατά των Κούρδων ανταρτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Τις ώρες της πραξικοπηματικής απόπειρας διέταξε τον υπαξιωματικό των Ειδικών Δυνάμων και ήρωα (μάρτυρα) -κατά Ερντογάν- τον Ομέρ Χαλισντεμίρ να εκτελέσει χωρίς δισταγμό τον αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχο Σεμίχ Τερζί.

Οι δύο στρατηγοί που τους «τελείωσαν» οι Ερντογάν και Ακάρ αποτελούν συνέχεια της προ δύο μηνών υποβάθμισης που τελικά οδήγησε σε παραίτηση του επιτελάρχη των ναυτικών δυνάμεων και εκ των θεωρητικών του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» ναυάρχου Τζιχάντ Γιαγτζί, τον όποιο επικρίνουν (ειδικά ο Ακάρ) για αυξημένη παρουσία και εκτεταμένη προβολή στα ΜΜΕ. Σημειωτέον ότι ο ναύαρχος το βράδυ της 15ης Ιουλίου παραθέριζε στην περιοχή της Μαρμαρίδας (πολύ κοντά με την οικογένεια του Ερντογάν και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών, ενώ έκτοτε συγκέντρωνε «στοιχεία» για αξιωματικούς που ήσαν Γκιουλενικοί και τα είχε επιδώσει προσωπικά στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος εφάρμοσε στην πράξη τη λίστα των προγραφών.

Και οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί θεωρούνταν ως ευρασιανιστές δηλαδή δεν ανήκαν στον κύκλο του Ακάρ που είναι έντονα υποστηρικτής της Δύσης και ειδικά του ΝΑΤΟ. Ανερχόμενο αστέρι -εκτός απροόπτων εξελίξεων- είναι ο νέος στρατηγός (4 αστέρων) και υπαρχηγός των ΤΕΔ Μετίν Γκουράκ που είναι της «επιρροής» Ακάρ και φέρεται του χρόνου να αναλαμβάνει είτε ως αρχηγός των ΤΕΔ ή ως επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής