Στις 12 Νοεμβρίου στη Ρώμη, ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης θα εγκαινιάσει το τρίτο εθνικό πολιτικό κόμμα του πανευρωπαϊκού προοδευτικού κινήματος, το MERA25 Ιταλίας. Στην εκδήλωση στο Acquario Romano θα λάβουν επίσης μέρος ο εκπρόσωπος του DiEM25 στην Ιταλία Federico Dolce και η εκπρόσωπος του MERA25 Γερμανίας Julijana Zita, ενώ θα προβληθούν και βίντεο υποστηρικτών όπως ο Slavoj Zizek, ο Brian Eno, ο Roger Waters και η Ece Temelkuran.

Σε σχετικό δελτίο τύπου από το ΜέΡΑ25 αναφέρεται:

“Στον απόηχο της κατάρρευσης της μη-εκλεγμένης τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Mario Draghi, η αποτυχία των παραδοσιακών αριστερών κομμάτων στις εκλογές έφερε στην εξουσία την πιο δεξιά κυβέρνηση στη χώρα μετά τον Μουσολίνι. Το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι είναι σαφές: τα υπάρχοντα “προοδευτικά” κόμματα δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους και έχει έρθει η ώρα για τη σύσταση ενός νέου.

Το MERA25 Ιταλίας θα γίνει το τρίτο κόμμα του DiEM25 – όλα μοιράζονται το ίδιο όνομα. Υπό την ηγεσία του Γιάνη Βαρουφάκη, το MERA25 Ελλάδας είναι στο κοινοβούλιο από το 2019, ενώ το MERA25 Γερμανίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Ο κοινός τους στόχος είναι να εκπροσωπήσουν τις αξίες και το μανιφέστο του DiEM25 στην κάλπη: κοινωνική δικαιοσύνη, ανοιχτά σύνορα, μια Πράσινη Νέα Συμφωνία και ένα νέο Κίνημα Αδεσμεύτων.
Γιάνης Βαρουφάκης, συνιδρυτής του DiEM25 και επικεφαλής του MERA25 στην Ελλάδα: “Η Ιταλία έχει μια νεοφασιστική κυβέρνηση επειδή η ιταλική αριστερά απέτυχε να παρουσιάσει μια ριζοσπαστική, ρεαλιστική, ανθρωπιστική και ευρωπαϊστική εναλλακτική στις ολιγαρχικές πολιτικές των Βρυξελλών και τις Φρανκφούρτης, τις οποίες ασπάζονται πλήρως τα κεντρώα κόμματα και οι Ιταλοί ολιγάρχες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ιταλία σήμερα είναι ένα ακόμη ακίνδυνο, μικρό αριστερό κόμμα. Αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι ένα αριστερό κόμμα με μια ριζοσπαστικά προοδευτική πανευρωπαϊκή ατζέντα και διεθνική οργάνωση. Το MERA25, το νέο κόμμα που θα παρουσιάσει το DiEM25 στη Ρώμη στις 12 Νοεμβρίου, φιλοδοξεί να είναι αυτό το κόμμα.”

Federico Dolce, Εθνικός Εκπρόσωπος του DiEM25 στην Ιταλία: “Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ιταλία είναι ανάγκη να υπερβεί τα ξεπερασμένα και απατηλά πρότυπα με τα οποία ο πολιτικός κόσμος και τα ΜΜΕ ακόμα επιχειρούν – και αποτυγχάνουν – να αναγνώσουν την κοινωνία. Το όραμα για το μέλλον παραμένει προσκολλημένο σε ένα ιδανικό που παραπέμπει στη δεκαετία του 1960. Ο κόσμος έχει αλλάξει, η ζωή μας έχει αλλάξει, δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε στους νέους και τις νέες μας μια προοπτική για την οποία αξίζει να αγωνιστούν, δεν νοιαζόμαστε πλέον για τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας, ζώντας με την αυταπάτη ότι τα προβλήματά τους δεν μας αφορούν. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας εποχής, είτε το θέλουμε είτε όχι. Είναι χρέος μας να αρθρώσουμε μια συνεκτική, ριζοσπαστική και αξιόπιστη πρόταση για το μέλλον. Όχι μόνο για αυτούς, αλλά για όλους και για όλες εμάς.”