Σε μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας εισέρχεται η χώρα, καθώς από την πανελλαδική αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα, μετά την 7η Δεκεμβρίου, που λήγει το ισχύον lockdown.

Οι εισηγήσεις των ειδικών είναι εκείνες που θα κρίνουν, προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει να δρομολογηθεί, καθ’ οδόν προς τις γιορτές, ένα σχέδιο σταδιακής επανόδου σε κάποιου είδους κανονικότητα, που, πάντως, σε κάθε περίπτωση θα συνοδεύεται από αυστηρούς περιορισμούς στις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών.

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι βέβαιο πως θα είναι αλλιώς, όπως συνέβη και το Πάσχα, και εκείνο που θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση -η διαμόρφωση της οποίας συνδέεται με τη σειρά της με την απόλυτη τήρηση των μέτρων από όλους- είναι εάν θα καταστεί δυνατόν να επανεκκινήσουν κάποιες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να λειτουργήσει, έστω και σε πολύ αυστηρό πλαίσιο, η εορταστική αγορά.

Εφόσον δοθεί από τους επιστήμονες το «πράσινο φως» για σταδιακή χαλάρωση περιορισμών, πρώτα θα ανοίξουν, πάντως, τα δημοτικά σχολεία και κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν τα γυμνάσια και λύκεια. Το επόμενο βήμα είναι πιθανό να γίνει με το λιανεμπόριο, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η εστίαση, που έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διασπορά.

Στην παρούσα φάση, αν και πρώτες ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων καταγράφονται, εκτιμάται πως είναι νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα όχι μόνο σε σχέση με την πορεία των κρουσμάτων αλλά και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει σήμερα σε επίπεδα που δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης, ώστε να καταστεί εφικτός ο προσδιορισμός των επόμενων βημάτων.

Στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα ιδιαίτερα και σε περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Θεσσαλονίκη -όπου είχε προγραμματιστεί να μεταβεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός- αλλά και η Αχαΐα. Ενδεικτικό είναι ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε την Παρασκευή με τον δήμαρχο Πατρέων και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ζητώντας αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την εορτή του Αγίου Ανδρέα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος δημιουργίας εστίας υπερμετάδοσης.

Το ζήτημα της πανδημίας αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα έχει, πάντως, και πλούσια ατζέντα εκπέμποντας εκ νέου μήνυμα ότι, παρά τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται σε όλους τους τομείς και οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν. Μετά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ακολουθούν, άλλωστε, σημαντικά νομοσχέδια, όπως για την επαγγελματική εκπαίδευση, το χωροταξικό αλλά και η αναμόρφωση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Σύνοδος Κορυφής

Την ίδια ώρα, αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και θα κριθεί το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων, καθώς η γειτονική χώρα δεν έχει ανταποκριθεί στην ευκαιρία που της δόθηκε στη Σύνοδο του Οκτωβρίου για αλλαγή στάσης. Η Αθήνα στέλνει, εν όψει αυτής της Συνόδου, σαφή μηνύματα τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Αγκυρα σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση δήθεν «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο σαν προσχηματική μπροστά στο άγχος της Αγκυρας για την επιβολή κυρώσεων. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι τα ίδια έκανε η Τουρκία και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει επιδείξει συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης.