Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αναμένεται να ζητήσει και τη στήριξη των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

Την ώρα που ο Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να επιτρέψει τη διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα βάζει στο στόχαστρο τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Μαδούρο και εμποδίζουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο καθεστώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο συνεργάτης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, που ανακηρύχθηκε από την Εθνοσυνέλευση μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, το επόμενο διάστημα αναμένεται η αντιπολίτευση να καταγγείλει με επίσημο τρόπο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που εξακολουθεί να λειτουργεί ως «ομπρέλα προστασίας» για τον Νικολάς Μαδούρο, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στο καθεστώς.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γκουαϊδό αναμένεται να στείλει στην Αθήνα «ειδικό απεσταλμένο, προκειμένου να έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να τους εξηγήσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση στη χώρα και να τους πείσει να σταματήσουν να στηρίζουν τον Μαδούρο».

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αναμένεται να ζητήσει και τη στήριξη των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Χουάν Γκουαϊδό εξετάζει την πιθανότητα το πρόσωπο που θα στείλει στην Αθήνα για συζητήσεις να είναι παλαιός διπλωμάτης, ο οποίος είχε υπηρετήσει πριν από αρκετά χρόνια στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα και διατηρούσε καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο του Νικολάς Μαδούρο να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο ξεκινώντας έναν νέο γύρο προσχηματικού διαλόγου με την αντιπολίτευση εξελίσσεται με απόλυτη επιτυχία, χάρη και στη χείρα βοηθείας που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση. Μετά και από απαίτηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι, αποφασίστηκε η δημιουργία «διεθνούς ομάδας επαφής» που θα προετοιμάσει τις συνθήκες για διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μαδούρο και την αντιπολίτευση.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε παραδεχθεί πως «η θέση της Ελλάδας ήταν να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσε για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές».

Επιπλέον, είχε ζητήσει στο διάλογο να συμμετάσχει και το Βατικανό, τονίζοντας πως «με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνονται με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο οι ελευθερίες του λαού της Βενεζουέλας». Το πρώτο «χαστούκι» στις επιδιώξεις του Μαδούρο και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από το Βατικανό, με την επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου στον Μαδούρο, μέρος της οποίας διέρρευσε και δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πάπας στην επιστολή του υποστηρίζει πως δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε νέο διάλογο, καθώς ο Μαδούρο (τον οποίον δεν αποκαλεί πρόεδρο αλλά «αξιότιμο κύριο») δεν είχε υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις που είχε δώσει στον τελευταίο διάλογο που έγινε στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι το Βατικανό είχε μεσολαβήσει στον προσχηματικό διάλογο του Μαδουρο με την αντιπολίτευση που είχε πραγματοποιηθεί το 2015 αλλά και το 2016, που κατέληξε σε φιάσκο. Την ίδια στιγμή, το Μεξικό δεν δέχεται να συμμετάσχει στη διεθνή ομάδα επαφής που συστάθηκε για να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης.

Ενδεικτικό του νέου διαλόγου-παρωδία που ετοιμάζει η διεθνής ομάδα επαφής που δημιουργήθηκε με απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία! «Θέλω να συγχαρώ τη συνάντηση στο Μοντεβιδέο. Ηταν μια επιτυχία και δίνω όλη μου τη στήριξη σε αυτό το σχέδιο τεσσάρων φάσεων», δήλωσε ανακουφισμένος ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατιωτικής μονάδας στην περιφέρεια Ζούλια.

Το τελικό κείμενο της διεθνούς ομάδας επαφής (8 χώρες της Λατινικής Αμερικής και 5 της Ε.Ε.), που συνεδρίασε στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, κατέληξε σε γενικά συμπεράσματα για την ανάγκη διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών και «αποκατάστασης πλήρους Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», επισημαίνοντας πως στις αρχές Μαρτίου θα συνεδριάσουν ξανά.

Μάλιστα, η Ουρουγουάη, που φιλοξενεί τις συναντήσεις, παρουσίασε μια πρόταση στην οποία δεν υπήρχε καν η ανάγκη για διεξαγωγή εκλογών στη Βενεζουέλα! «Αν οι Βενεζουελάνοι αποφασίσουν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, να γίνουν. Αν αποφασίσουν ότι δεν θέλουν, δεν θα γίνουν», αναφέρει αφοπλιστικά σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάη Ροδόλφο Νιν Νοβόα. Οι συνεδριάσεις και οι ατέρμονες συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για την έναρξη ενός ακόμη προσχηματικού διαλόγου, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες στη Βενεζουέλα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, διαδηλωτές δολοφονούνται και 989 πολιτικοί κρατούμενοι (ο μεγαλύτερος αριθμός στα 20 χρόνια του τσαβισμού στην εξουσία) βρίσκονται στις φυλακές της Βενεζουέλας, εξυπηρετούν απόλυτα τα σχέδια του Μαδούρο που επιδιώκει να κερδίσει χρόνο.

ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ενα κιλό τυρί κοστίζει σχεδόν όσο ο κατώτατος μισθός

Ο Φελίπε, πατέρας δύο παιδιών από τη Βενεζουέλα, μίλησε στον «Ε.Τ.» για τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η οικογένειά του λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα. «Εχω δύο μικρά παιδιά για τα οποία κάθε μήνα χρειάζομαι να τους παίρνω φάρμακα. Ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι 18.000 μπολίβαρες, δηλαδή περίπου 5 δολάρια το μήνα. Πώς θα ζήσουμε με αυτά τα χρήματα; Ο Μαδούρο εμποδίζει την αντιπολίτευση να φέρει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια γιατί -όπως λέει- έχουμε τρόφιμα και φάρμακα. Είναι ψέματα, ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα και τις αρρώστιες», υποστηρίζει.

Μάλιστα ο 40χρονος, που για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του, δείχνει στον «Ε.Τ.» φωτογραφίες με βασικά προϊόντα και φάρμακα που το κάθε ένα από αυτά κοστίζει περισσότερο ακόμη και από τον κατώτατο μισθό! Για παράδειγμα, ένα κιλό τυρί κοστίζει 12.000 μπολίβαρες, δηλαδή σχεδόν όσο και ο κατώτατος μισθός! Στις φωτογραφίες βλέπετε ένα πακέτο πάνες που κοστίζει 53.100 μπολίβαρες, δηλαδή περίπου 3 φορές όσο ο κατώτατος μισθός, ένα αφρόλουτρο που κοστίζει 10.500 μπολίβαρες, ένα κομμάτι βούτυρο που έχει 4.849 μπολίβαρες, ενώ μια αντιβιοτική κρέμα για δερματίτιδα κοστίζει 35.840 μπολίβαρες, δηλαδή το διπλάσιο του κατώτατου μισθού! «Η μπολιβαριανή επανάσταση για να διατηρηθεί στην εξουσία οδηγεί στην πείνα και στο θάνατο τους πολίτες της Βενεζουέλας», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο οικογενειάρχης από τη Βενεζουέλα.