Οι Ουκρανοί μαχητές στο υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης έναντι των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη, υποσχέθηκαν σήμερα να συνεχίσουν να μάχονται για όσο είναι ζωντανοί.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο είμαστε ζωντανοί προκειμένου να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε ο Σβιάτοσλαβ Παλάμαρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σφοδρούς βομβαρδισμούς», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το κακό επέστρεψε στην Ουκρανία εκφωνώντας μια συγκινητική ομιλία με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης, όταν η Ευρώπη γιορτάζει την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στους Συμμάχους που σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του μέσω βίντεο.

“Το κακό επέστρεψε. Ξανά!”, τόνισε. “Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό”.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα νικήσουν.

“Κανένα κακό δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες, δεν μπορεί να κρυφτεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο”, υπογράμμισε.

Ο Αδόλφος Χίτλερ πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του κρυμμένος σε υπόγειο καταφύγιο στο Βερολίνο όπου αυτοκτόνησε τις τελευταίες ημέρες του πολέμου.

Καταφύγιο σε σχολείο χτύπησαν οι Ρώσοι

Σχολείο χωριού κοντά στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας όπου βρισκόταν το τελευταίο καταφύγιο της κοινότητας, χτυπήθηκε από βόμβα εν μέσω μαχών χθες Σάββατο, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Εκτιμάται ότι στο υπόγειο καταφύγιο αυτό βρίσκονταν περίπου 90 άνθρωποι.

Είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι, κάνοντας λόγο για περίπου 30 παγιδευμένους στα συντρίμμια. Δεν έχει δοθεί κανένας επίσημος απολογισμός θυμάτων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Παράλληλα έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στην πόλη Πριβίλα της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφεραν εξάλλου αξιωματούχοι μέσω Telegam. Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο ότι έχει μείνει άφωνος αφού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

Στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία επλήγη η στέγη του μουσείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο και να τραυματιστεί ο 35χρονος φύλακάς του. Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας, επεσήμανε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν σήμερα οι Ρώσοι στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τις υποδομές των Ουκρανών αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια που τους στέλνουν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.  Έξι πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό σήμερα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Ουκρανίας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τη Νατάλια Χούμενιουκ, έξι πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο επίπλων σε κατοικημένη περιοχή, ενώ άλλοι δύο έπεσαν σε έναν ήδη κατεστραμμένο διάδρομο προσγείωσης αεροπλάνων. Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες για θύματα είναι στο στάδιο της επιβεβαίωσης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της Οδησσού Σέρχι Μπράτσουκ είπε ότι έπληξαν την περιοχή τέσσερις πύραυλοι, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.