«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τις οποιεσδήποτε επιθέσεις της Τουρκίας στους Κούρδους της Συρίας ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ, προειδοποιώντας την Άγκυρα πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν μονομερή επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Το ζήτημα των Κούρδων αποτελεί τον πυρήνα της διαμάχης ΗΠΑ-Τουρκίας και μπορεί να καθορίσει τις σχέσεις των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον. Η περιοχή της βόρεις Συρίας έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο επιχειρήσεων πολλών δυνάμεων καθώς Δαμασκός-Μόσχα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Με λίγα λόγια, οποιαδήποτε κίνηση των Τούρκων, τόσο κατά των Κούρδων, όσο και κατά της συριακής κυβέρνησης, θα έχει άμεσες συνέπειες από ΗΠΑ-Ρωσία, χώρες οι οποίες υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους με κάθε μέσο.

Είναι σαφές ότι πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μονομερής δράση από αυτή [την Τουρκία] θα ήταν απαράδεκτη «, δήλωσε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στην Ιαπωνία.

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε μονομερείς επιδρομές που θα αναστατώσουν και πάλι αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και τις δυνάμεις SDF σε σχέση με τη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Έσπερ.

Το SDF αντιπροσωπεύει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, το SDF, το οποίο περιλαμβάνει το Κουρδικό YPG, ανέλαβε τα τέσσερα τελευταία χρόνοα τον έλεγχο περιοχών της βορειοανατολικής Συρίας από τζιχαντιστές. Η Άγκυρα βλέπει το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Έσπερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν «καμία πρόθεση» να εγκαταλείψουν το SDF, αλλά απέκλεισαν την εγγύηση για προστασία τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση τουρκικής επιχείρησης.

Αυτές τις μέρες μια ομάδα από το Πεντάγωνο βρίσκεται στην Τουρκία για να μιλήσει με τους Τούρκους αξιωματούχους για το θέμα και ο Έσπερ είπε ότι ελπίζει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Άγκυρα.