«Για άλλη μια φορά, μετά από 4 ολόκληρα χρόνια, η Ευρώπη έχει στον Λευκό Οίκο ένα φίλο. Εδώ και πολύ καιρό περιμέναμε αυτό το νέο ξεκίνημα για την Αμερική».

Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ, γράφοντας ακόμη στο Twitter:

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιστρέφουν. Και η Ευρώπη τις περιμένει. Για να επανενωθούμε με έναν παλιό και έμπιστο συνεργάτη, για να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας. Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί με τον Τζο Μπάιντεν».

Από χθες μέχρι σήμερα, ολοένα και περισσότεροι διεθνείς ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τους Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις για την ανάληψη των νέων τους καθηκόντων.

«Θερμά συγχαρητήρια. Ανυπομονούμε για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Από μεριάς του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, εστίασε στην επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μια από τις πρώτες κινήσεις στις οποίες προέβη ο νέος Πρόεδρος Μπάιντεν:

«Είμαστε μαζί. Θα φανούμε πιο δυνατοί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του καιρού μας. Θα χτίσουμε μαζί το μέλλον μας, θα φανούμε πιο δυνατοί στην προστασία του πλανήτη μας. Καλωσορίσατε ξανά στην Συμφωνία του Παρισιού».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έδωσε έμφαση στην ανάγκη 5ετούς επέκτασης της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σχετικά με την μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, η οποία λήγει σε 15 μέρες από σήμερα, και εξέφρασε την ελπίδα για μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Ασία, η Κίνα καλωσόρισε επίσης θερμά τον Τζο Μπάιντεν και εξέφρασε επιπλέον ρητά την ανακούφισή της για την αποχώρηση του Τραμπ από την Προεδρία.

Ο Πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Cui Tiankai, δήλωσε πως ανυπομονεί για μια «υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη».

Από την άλλη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Xinhua, έγραψε στο Twitter λακωνικά: «Καλά ξεκουμπίδια, Ντόναλντ Τραμπ!».

Στο Ιράν, ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά, λέγοντας πως «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των ΗΠΑ», και «αποχαιρέτισε» τον Τραμπ αναφερόμενος στο «τέλος της τετραετούς τυραννίας ενός ηγέτη που έφερε μόνο αδικία, διαφθορά και προβλήματα στον λαό του και σ’όλο τον κόσμο».

Τέλος, στην Λατινική Αμερική ο Πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, έκανε λόγο για τρία βασικά θέματα πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουν από κοινού οι ΗΠΑ και το Μεξικό: Την πανδημία, την οικονομία και την μετανάστευση, ενώ ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, εξέφρασε την ελπίδα συνέχισης των «λαμπρών και στέρεων σχέσεων» μεταξύ των 2 χωρών.

 

Τα διεθνή πρωτοσέλιδα- Πώς υποδέχτηκε τον Μπάιντεν ο διεθνής Τύπος

 

New York Times: «Επικράτησε η Δημοκρατία- Ο Μπάιντεν ορκίστηκε να επιδιορθώσει το έθνος»

The Washington Post: «Η ενότητα είναι ο δρόμος».

 

The Times: «Ώρα για ενότητα».

 

El Mundo: «Έχουμε να θεραπεύσουμε πολλά».

 

Bild: «Ο κόσμος ανασαίνει- Comeback για την Αμερική».

 

Süddeutsche Zeitung: «Νέα εποχή για την Αμερική».

 

 

The Guardian: «Επικράτησε η Δημοκρατία».

 

Le Monde: «Η δημοκρατία κέρδισε».

 

South China Morning Post: «Η Αμερική ξυπνά με νέο ηγέτη».