Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στο επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.Ολοκλήρωσε την προσπάθειά της με την 4η θέση στα 4,80μ., σε έναν ιδιαίτερο τελικό του αγωνίσματος, στον οποίον η υγρασία, η ζέστη και ο αέρας δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των επικοντιστριών. Η Νικόλ Κυριακοπούλου έμεινε στην 8η θέση με 4,70 μ.

Ο αγώνας άρχισε στα 4,50 μ. Η Νικόλ Κυριακοπούλου πέρασε αυτό το ύψος με τη 2η προσπάθεια και η Κατερίνα Στεφανίδη με την 3η. Ύστερα από αυτό το ύψος συνέχισαν οι 13 από τις 15 αθλήτριες. Ο πήχης τοποθετήθηκε στα 4,70 μ. Πάνω από τα 4,70 «πέταξε» με την πρώτη προσπάθεια μόνο η Αντζέλικα Σιντόροβα (Ρωσία), κάτι που έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα για τη συνέχεια του αγώνα. Με τη δεύτερη προσπάθεια το υπερέβησαν η Χόλι Μπράντσο (Μ. Βρετανία) και η Κέιτι Ναζότ (ΗΠΑ).

Σε αυτό το ύψος ολοκλήρωσε τις προσπάθειες της και η Νικόλ Κυριακοπούλου. Αντίθετα, η Κατερίνα Στεφανίδη κατάφερε να το περάσει με την 3η προσπάθεια και συμπλήρωσε την τετράδα. Στα 4,70 έμειναν εκτός συνέχειας εννέα αθλήτριες.

Η «χρυσή» ολυμπιονίκης του 2016 «πέταξε» πάνω από τα 4,80 μ. με τη δεύτερη προσπάθεια όπως και η Μπράντσο ενώ οι Σιντόροβα και η Ναζότ το υπερέβησαν με την πρώτη. Και οι τέσσερις «κυρίες των αιθέρων» συνέχισαν στα 4,85 μ. Με την πρώτη προσπάθεια πέρασαν αυτό το ύψος οι Μπράντσο, Σιντόροβα και Ναζότ.

Η Κατερίνα Στεφανίδη με την 4η θέση εξασφαλισμένη άφησε τις δύο προσπάθειες στα 4,85 μ. και ζήτησε να ανέβει ο πήχης στα 4, 90 μ. προκειμένου να μπει στο «παιχνίδι των μεταλλίων».  Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε και έμεινε στην 4η θέση.