Ιάπωνες ειδικοί ιατροί προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 θα μπορούσε να αυξήσει τα κρούσματα και, όπως δήλωσαν, η απαγόρευση παρουσίας θεατών στις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή.

Οι εμπειρογνώμονες, με επικεφαλής τον κορυφαίο σύμβουλο υγείας, Σιγκέρου Όμι, εξέδωσαν την προειδοποίησή τους σε μια έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα, αφού η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, είπε στην εφημερίδα Σανκέι ότι ήθελε να επιτρέψει την είσοδο σε έως και 10.000 θεατές στα γήπεδα για τους Αγώνες, που αρχίζουν στις 23 Ιουλίου.

Η Ιαπωνία αποφάσισε να πραγματοποιηθούν οι Αγώνες φέτος μετά την περσινή αναβολή τους, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της χώρας σε δημοσκοπήσεις εκφράζουν την αντίρρησή τους. Οι διοργανωτές έχουν απαγορεύσει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τους Ιάπωνες φιλάθλους.

«Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων διαφέρει από τις συνήθεις αθλητικές εκδηλώσεις σε κλίμακα και κοινωνικό ενδιαφέρον και επειδή σχετίζεται και με καλοκαιρινές διακοπές» ανέφεραν οι ειδικοί στην έκθεσή τους και προσθέτουν: «Υπάρχει κίνδυνος η μετακίνηση ανθρώπων και οι στενές επαφές κατά τη διάρκεια των Αγώνων να εξαπλώσουν τα κρούσματα και να επιβαρύνουν το ιατρικό σύστημα. Η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή και η πιο επιθυμητή».

Πάντως, η τελική απόφαση θα ληφθεί σε μια συνάντηση που θα γίνει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα μεταξύ των διοργανωτών, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής «Τόκιο 2020» και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και εκπροσώπων από την κυβέρνηση.

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης και την άποψη του Σιγκέρου Όμι, η Σέικο Χασιμότο δήλωσε ότι αποδέχεται πως θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχουν θεατές ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος κρουσμάτων από τον κορονοϊό. Ωστόσο, είπε επίσης, ότι οι διοργανωτές θα συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους για τη διεξαγωγή των Αγώνων με ασφάλεια στους θεατές, δεδομένου ότι άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις το έχουν ήδη κάνει με επιτυχία.