Πλήρη επιβεβαίωση του ρήγματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της αντίδρασης της Πρωτοβουλίας 53 + στα σχέδια του κ. Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, τη στροφή προς το κέντρο και την ένταξη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας, αποτελεί το κείμενο που ανέβηκε χθες στην ιστοσελίδα commonality.gr – που είναι γνωστό ότι εκφράζει τις θέσεις και τις απόψεις της Πρωτοβουλίας 53 +.

Στην πραγματικότητα αντί να κλείνουν το θέμα που άνοιξε, με το κείμενο απάντηση στο commonality.gr οι 53 + το ανοίγουν περισσότερο.

«Δεν υπάρχει κείμενο – απόφαση των 53 + και αφού δεν υπάρχει κείμενο δεν συλλέγουμε υπογραφές», λένε οι 53 + στην έγγραφη απάντησή τους με την υπογραφή «commonality», επιχειρώντας να προβάλλουν τον τύπο εις βάρος της ουσίας. Διότι στο ίδιο κείμενο επιβεβαιώνουν, λίγες λέξεις μετά, ότι κείμενο υπάρχει, αποτελεί πρόταση μέλους των 53 +, «ενός αξιοσέβαστου, αγαπημένου συντρόφου που δικαιούται ασφαλώς όπως όλοι και όλες μας να συζητά, να σκέπτεται, να προτείνει» και πουθενά στην έγγραφη απάντησή τους οι 53 + δεν λένε και δεν υπονοούν καν ότι διαφωνούν με αυτό. Για παράδειγμα:

-Για το ότι το συνέδριο του Μαΐου είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως έγραφε το κείμενο που διέρρευσε, οι 53 + απαντούν: «Πρόκειται για θέμα που έχει λήξει στο κόμμα μας ομόφωνα και το συνέδριο θα είναι το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» συμπληρώνοντας ότι «θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο με χιλιάδες νέα μέλη, που έρχονται ως νυν και όχι ως πρώην, να συμμετέχουν ουσιαστικά και ισότιμα». Η φράση αυτή αφενός δεν ξεκαθαρίζει αν όντως τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας θα μετέχουν στο συνέδριο (σ.σ. το κείμενο που διέρρευσε πρότεινε να συμμετέχουν ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου). Οι οριστικές απαντήσεις θα δοθούν όταν ανακοινωθεί ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως σύνεδροι.

-Για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα Αριστερό κόμμα: «Ναι, είναι αλήθεια. Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει αριστερό κόμμα. Ενα μεγάλο, λαϊκό, μαζικό κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα έχει την ικανότητα να εμπνέει, να συσπειρώνει, να ενώνει, όπως γίνεται και με τους ανθρώπους της Προοδευτικής Συμμαχίας». Με αυτή τη φράση αφενός οι 53 + παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα που έχει σταματήσει να αναφέρεται εδώ και καιρό σε «ριζοσπαστική Αριστερά» και προπαγανδίζει συνεχώς την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε «σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία». Αφετέρου, ισχυρίζονται ότι η ένταξη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η κατάληψη σημαντικών θέσεων στα κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά με τα στελέχη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να ασπάζονται τις αρχές της ριζοσπαστικής αριστεράς, όταν την έχει ήδη εγκαταλείψει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, με την απάντησή τους οι 53 + στέλνουν και ένα μήνυμα στον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας την προτροπή του έμπειρου δημοσιογράφου, πολιτικού αναλυτή και υπευθύνου της ιστοσελίδας anoixtoparathyro.gr Γιώργου Λακόπουλου προς τον κ. Τσίπρα να λειτουργήσει όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1977 στο ΠΑΣΟΚ. Μάλλον αναφέρεται στις διαγραφές του 1975 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου διέγραψε στελέχη όπως ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο νεολαίος Πέτρος Ευθυμίου και πολλοί άλλοι, αλλά διπλασίασε το ποσοστό του (24% από 13%) στις εκλογές του 1977.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μας θέλουμε να είναι μεγάλος, που όλοι και όλες θέλουμε να νικήσει πολιτικά, ιδεολογικά, εκλογικά το δεξιό, νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό σχέδιο της Ν.Δ., δεν λειτουργεί με χατζάρα και βούρδουλα. Εσύ αγαπητέ, αλλιώς έμαθες, με τον βούρδουλα, τη στοχοποίηση της διαφορετικής άποψης και τις διαγραφές», αναφέρουν.