Η μεγαλύτερη διείσδυση στο Κέντρο, η διεύρυνση προς τα αριστερά, ο επαναπατρισμός στην Χαρ. Τρικούπη στελεχών και κυρίως ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν προς άλλες …πολιτείες και η αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματος, είναι τα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του 3ου συνεδρίου του κόμματος, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος του, παρουσία των κ.κ Σημίτη-Παπανδρέου-Βενιζέλο, έδωσε το στίγμα της στρατηγικής του για την επόμενη ημέρα των εκλογών:
«Πρόθεσή μου είναι να ενώσω τις κατακερματισμένες δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αξιόπιστος πόλος εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, που δε θα θυμίζει βέβαια σε τίποτα την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενώ διακριτές αποστάσεις πήρε και από την Κουμουνδούρου: «Είχε πει ο κ. Τσίπρας πριν τις εκλογές ότι θα συγκυβερνήσει με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο; Αν ψάχνει τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά Καμμένου – Βελόπουλου; Μια κηραλοιφή δρόμος είναι, ας τον περπατήσει».
Οι προτεραιότητες Ανδρουλάκη
Το βασικό αξίωμα πάνω στο οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης «χτίζει» το νέο ΠΑΣΟΚ είναι ότι το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε φάση κινητικότητας, με έντονες αναταράξεις και στο χώρο του Κέντρου, που έχει μετατραπεί σε πολύφερνη νύφη την οποία φλερτάρουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που διεκδικούν την αυτοδυναμία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στη συγκεκριμένη δεξαμενή, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, αλλά από την ημέρα της εκλογής Ανδρουλάκη, οι πολιτικοί συσχετισμοί αναδιατάσσονται.
Το «ανακαινισμένο» ΠΑΣΟΚ καταγράφει μια αύξηση τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από το εκλογικό ποσοστό του 2019 και η «μάχη του Κέντρου» έχει ξεκινήσει για τα τρία κόμματα, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε και τα συνέδρια τους έχουν προσανατολίσει τη στρατηγική τους στην προσέγγιση αυτού του χώρου.
Για το νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ η προσέγγιση του «Κέντρου» και περισσότερο της Κεντροαριστεράς όπου κινούνται πολλά παραδοσιακά στελέχη του άλλοτε κραταιού Κινήματος Αλλαγής, είναι προσωπικό στοιχημα
Ήδη με το ΠΑΣΟΚ συμπορεύονται και βρίσκονται στο συνέδριο του, δυο ιστορικά στελέχη της Κεντροαριστεράς, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιάννης Πανούσης οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου, προερχόμενη από το ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι εν λόγω μεταγραφές φέρουν τη «σφραγίδα» Ανδρουλάκη που «ανάστησε» το ΠΑΣΟΚ και «παλεύει» ακόμη και για τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ήταν αναμενόμενο τα βλέμματα των περισσοτέρων συνέδρων έπεσαν πάνω στα κορυφαία αλλά «απενεργοποιημένα» στελέχη με τα δρώμενα του κόμματος, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου που έδωσαν το παρών και όχι μόνο.
Ωστόσο παραμένει ερωτηματικό αν τα προαναφερθέντα δύο στελέχη θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Το βέβαιο, όμως είναι ότι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνία με τον πρόεδρο…
Σημειολογική και ουσιαστική πολιτική αξία έχει και το γεγονός ότι Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο πρώην Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, ένα στέλεχος με πλούσια αντιδικτατορική δράση και ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος ο οποίος επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή μαζί με το …ΠΑΣΟΚ.

Επαναπατρισμός και επανεκκίνηση

Ο νέος κεντρικός «παίχτης» του πολιτικού συστήματος Νίκος Ανδρουλάκης μέχρι στιγμής τουλάχιστον πορεύεται με το σύνθημα «ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία» και στη βάση αυτή έχει κάνει προτεραιότητα του την επιστροφή στο «ρετουσαρισμένο», ΠΑΣΟΚ όλων όσων πέρασαν στην όχθη του ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο και λιγότερο στη ΝΔ που κινήθηκε με λογική ενσωμάτωσης και όχημα την αξιοποίησης τους στο κυβερνητικό σχήμα.
Ένας στόχος που έγινε εφικτός και ρεαλιστικός, όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν εισροές και από τα δυο μεγάλα κόμματα.
Η εντυπωσιακή δημοσκοπική «άνοδος του ΠΑΣΟΚ οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει την Εξουσία με τα …κιάλια», όπως ανέφερε πρόσφατα η Ευη Καιλή και τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό παιχνίδι και στην σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση…