Σε δύο μήνες, 5 και 12 Δεκεμβρίου, το Κίνημα Αλλαγής επανεκλέγει τη Φώφη Γεννηματά ή εκλέγει νέο αρχηγό και ενώ όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι είναι μία πολιτική αναμέτρηση που μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και να προκαλέσει κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι ελάχιστο έως μηδαμινό. Ακόμα και ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Σήμερα, συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής για να ανακηρύξει και επισήμως τους υποψηφίους. Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας ΛοβέρδοςΝίκος Ανδρουλάκης, πιθανόν Χάρης Καστανίδης (αν υπερψηφιστεί από το σώμα η υποψηφιότητά του ή συγκεντρώσει τις 5.000 υπογραφές που χρειάζονται), ενώ έχει σχεδόν αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας έκπληξης της τελευταίας στιγμής.

Ο προεκλογικός αγώνας δεν έχει λάβει ακόμα έντονα χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά διαίρεσης, αλλά ήδη υπάρχουν σενάρια μετεκλογικά για το πώς θα συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη οι συνυποψήφιοι τη 13η Δεκεμβρίου ή αν το αποτέλεσμα γεννήσει κάποια άλλη πολιτική κίνηση.

Κλειστά χαρτιά

Οι συνυποψήφιοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και μένει να φανεί αν η πρόταση Λοβέρδου για debate στην ΕΡΤ με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και δυνατότητα ερώτησης από υποψήφιο σε υποψήφιο θα γίνει δεκτή.

Μέχρι σήμερα και με δύο μήνες προεκλογικής αναμέτρησης να αναμένουν, το θέμα στο οποίο επισήμως έχει υπάρξει debate είναι το όνομα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει επισήμως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ και η Φώφη έχει απαντήσει, μέσω κύκλων, ότι «η ψυχή του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μέσα στο Κίνημα Αλλαγής». Αμφότεροι, όπως και οι συνυποψήφιοί τους, αποκρύπτουν το γεγονός ότι πέραν του πολιτικού/επικοινωνιακού ζητήματος υπάρχει και ένα μείζον οικονομικό/νομικό ζήτημα που αφορά στα βάρη του ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Βάρη τα οποία ουδείς θέλει να αναλάβει…

Ερωτηματικά, όμως, υπάρχουν για πολλά, με μεγαλύτερο και κρισιμότερο αυτό της πολιτικής συνεργασιών.

Ολοι λένε ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά κανείς δεν λέει πώς. Επίσης, υπάρχουν τοποθετήσεις των υποψηφίων για τις μελλοντικές συνεργασίες που πρέπει να αποκλειστούν, αλλά όχι για ποιες θα προωθηθούν, αν προωθηθούν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο μόνος ξεκάθαρα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» υποψήφιος.

Η Φώφη Γεννηματά -την οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί προνομιακή συνομιλήτρια σε σύγκριση με τον Λοβέρδο- τυπικά επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αν και το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει αισθητά τους τόνους κατά της Ν.Δ. και έχει κατεβάσει τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφή αντιδεξιά ρητορική έχουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κρατά μεγαλύτερες και πιο σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την κ. Γεννηματά και τον κ. Καστανίδη, ο οποίος στα social media επιτίθεται σφόδρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., έχει αναφερθεί θετικά στο ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης Κινήματος Αλλαγής – ΣΥΡΙΖΑ και αποφεύγει να tweetάρει ενάντια στον Αλέξη Τσίπρα και την Κουμουνδούρου.

Ολοι οι υποψήφιοι, πάντως, δεν είδαν με καλό μάτι το σκηνικό και τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσία του στην 85η ΔΕΘ, που λίγο το πράσινο χρώμα, λίγο η αναφορά στον ήλιο, θύμιζε ΠΑΣΟΚ και όχι ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος «στηρίζει» Αλέξη

Πριν από λίγες ημέρες γινόταν πολύς θόρυβος για τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς είχαν πληθύνει τα δημοσιεύματα και οι φήμες που τον ήθελαν είτε να διεκδικεί ο ίδιος την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής την τελευταία στιγμή είτε να βρίσκεται πίσω από υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος. Μία ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, στην οποία ηγείται ο Γ. Παπανδρέου και μέσω αυτής μετέχει στο Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε ότι όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Στην ίδια ανακοίνωση, πάντως, επισημαίνεται ως θέση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «κριτήριο κάθε επιλογής που αφορά την παράταξη είναι η πολιτική πρόταση που να απαντά στα αιτήματα της κυβερνησιμότητας, απέναντι στη δεξιά συντήρηση και της προοδευτικής αλλαγής, αιτήματα που αναμένουν την απάντησή τους με θέσεις και προτάσεις ιδεολογικές και πολιτικές εκ μέρους των ενδιαφερομένων να ηγηθούν». Η επισήμανση αυτή είναι για πολλούς η επιβεβαίωση του φλερτ Αλέξη Τσίπρα – Γιώργου Παπανδρέου που ξεκίνησε ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ολγα Τρέμη στις 3 Ιουνίου είχε πει πως ο Γιώργος Παπανδρέου συμφωνεί με πολλά από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.