Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «καλύπτει» νεοναζί και ακροδεξιούς, όταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωνε δίπλα-δίπλα με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα και στα νησιά

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσει στην κυβέρνηση τη δράση ξένων και Ελλήνων νεοναζί ή ακροδεξιών στοιχείων που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την ευαίσθητη κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, μεσούσης της κρίσης του Εβρου, είναι το τελευταίο καταφύγιο της Κουμουνδούρου, που βλέπει τη μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης να της γυρίζει την πλάτη και να στηρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης έναντι των τουρκικών σχεδίων.

Η γραμμή των ανοικτών συνόρων «χρεοκόπησε» στο μέσον της διενέργειας δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, κι αυτό έγινε αντιληπτό την τελευταία στιγμή από τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του. Αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαινε στο Mega να πει ότι συμφωνεί με το κλείσιμο των συνόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθαινε δημοσκοπικό «πατατράκ» και η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις θα ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο.

Αντ’ αυτής, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «καλύπτει» τη δράση ξένων νεοναζί και Ελλήνων ακροδεξιών στα νησιά εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωνε δίπλα-δίπλα με τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβερνών κόμμα διοργάνωνε με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής κοινοβουλευτικές αποστολές στα νησιά το 2015 όταν στήθηκε η Μόρια, καταγγέλλει πολιτική κάλυψη των ακροδεξιών στοιχείων που, ενώ ο ελληνικός λαός τούς έστειλε στα αζήτητα, είναι η δεύτερη φορά -μετά τα συλλαλητήρια του Συντάγματος- που ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσφέρει τη δημοσιότητα την οποία επιθυμούν. Oπως και στο Σύνταγμα, έτσι και τώρα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου η στάση του ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύει την κοινή γνώμη και τους δημοκρατικούς πολίτες, που δεν αντιλαμβάνονται αν πραγματικός του στόχος είναι να χτυπήσει το νεοναζισμό και το φασισμό ή να του ξαναδώσει υπόσταση, εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα προκληθεί χάος και πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Βιώνοντας ένα νέο δημοσκοπικό «βέρτιγκο», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφεύγει μεγάλα και κρίσιμα λάθη. Από την άκριτη υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας για το τι συμβαίνει στον Εβρο και στα νησιά, μέχρι και τη διάσπαση του ενιαίου μετώπου κατά των τουρκικών επιδιώξεων και σχεδίων, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει «χάσει την μπάλα». Στελέχη που έχουν εικόνα του παρασκηνίου επιβεβαιώνουν πως ο κ. Τσίπρας ακούει με προσοχή και δέχεται κάθε εισήγηση που του γίνεται μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων στον Εβρο αν κρίνει ότι μπορεί να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση. Στελέχη με εμπειρία και γνώση θεμάτων όπως αυτό που βιώνει η χώρα δεν μετείχαν στη διαμόρφωση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή το επιτελείο του κ. Τσίπρα δεν το θεωρούσε απαραίτητο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες μετείχε στην πρώτη σύσκεψη για το προσφυγικό ο πρώην υπουργός και ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν αυτός επέβαλε τη στροφή και τη δήλωση για τα κλειστά σύνορα.

Μέχρι να μιλήσει δημοσίως ο κ. Τσίπρας η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως ό,τι συμβαίνει στον Εβρο το έχει σκηνοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και δεν αφορά τα σχέδια, τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Αγκυρας και του Ερντογάν. Μέχρι χθες οι πολίτες που έβλεπαν στην τηλεόραση το βαρύ τουρκικό όχημα με το γάντζο να προσπαθεί να καταστρέψει το φράχτη στον Εβρο άκουγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καλούν τους Ελληνες πολίτες να μη στέλνουν τρόφιμα και βοήθεια στους Ελληνες στρατιώτες και συνοροφύλακες.

Και την ίδια ώρα που ο Γιάννης Πανούσης στηλιτεύει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της, και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Στέλιος Νέστωρ αρθρογραφεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χώρα οι κινήσεις του Ερντογάν στον Εβρο και η εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας μεταναστών και προσφύγων, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «ανοικτά σύνορα», ενώ στελέχη του διαδηλώνουν στο Λονδίνο κατά της απόφασης της κυβέρνησης να τα κλείσει.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λέσβο φανερώνουν ότι η ανευθυνότητα, οι παλινωδίες και οι αθλιότητες της κυβέρνησης στο προσφυγικό έχουν καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.