Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να εκδιώξουν το Ιράν από την 45μελή Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών (CSW), λόγω της στέρησης δικαιωμάτων των γυναικών από την ιρανική κυβέρνηση και της βάναυσης καταστολής των διαδηλώσεων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Το Ιράν μόλις ξεκίνησε μια τετραετή θητεία στην Επιτροπή, η οποία συγκαλείται ετησίως κάθε Μάρτιο και στοχεύει να προωθήσει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι κανένα έθνος που καταστρατηγεί συστηματικά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών δεν πρέπει να διαδραματίσει ρόλο σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό ή οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι επιφορτισμένος με την προστασία αυτών ακριβώς των δικαιωμάτων», τόνισε η Χάρις σε ανακοίνωσή της.

Το Ιράν κατακλύζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της 22χρονης Μασχά Αμινί που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση τον περασμένο μήνα. Η αναταραχή έχει μετατραπεί σε λαϊκή εξέγερση από Ιρανούς από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, θέτοντας μια από τις πιο μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιερατική ηγεσία μετά από την επανάσταση του 1979.

Το Ιράν κατηγορεί ξένους εχθρούς του και τους πράκτορές τους για την αναταραχή.

«Το Ιράν έχει αποδείξει μέσω της στέρησης δικαιωμάτων των γυναικών και της βίαιης καταστολής του λαού του ότι είναι ακατάλληλο να είναι μέλος αυτής της Επιτροπής», επισήμανε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

Οι ΗΠΑ και η Αλβανία θα πραγματοποιήσουν μια άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα, θέτοντας στο επίκεντρο τις διαδηλώσεις στο Ιράν. Η συνάντηση στοχεύει στην αναζήτηση τρόπων για την προώθηση αξιόπιστων, ανεξάρτητων ερευνών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Ιρανή βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί και η ιρανικής καταγωγής ηθοποιός και ακτιβίστρια Ναζανίν Μπονιαντί θα μιλήσουν στην Επιτροπή.

Η Τεχεράνη κατηγορεί την Ουάσινγκτον και συμμάχους τους για κατάχρηση της πλατφόρμας των Ηνωμένων Εθνών «για να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα» και προτρέπουν χώρες να μην παραστούν στη συνάντηση.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν αληθινή και γνήσια ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν ή αλλού», έγραψε ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί σε επιστολή προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την προσπάθεια των ΗΠΑ να εκδιωχθεί το Ιράν από την CSW.

Τα μέλη της CSW εκλέγονται από το 54μελές Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), το οποίο προωθεί τη διεθνή συνεργασία σε οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, υγεία και συναφή θέματα. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και οι δύο μέλη του ECOSOC.