«Eργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε.» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του για τον θάνατο του Κόφι Ανάν σε ηλικία 80 ετών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωσή του.

Αλέξης Τσίπρας

«Ο Kofi Annan υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Facebook, για το θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Οραματιστής της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας» συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«O θάνατος του Κόφι Ανάν προκαλεί παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε με γνώση, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα τους σκοπούς του Ο.Η.Ε για ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον»,σημειώνει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν και η ενασχόληση με το κυπριακό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κέρδισε την εκτίμηση όλων μας», συνεχίζει παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ επισημαίνει επιπροσθέτως: «Η ιστορία σίγουρα του επιφυλάσσει μία ξεχωριστή θέση για τη συνολικά θετική προσφορά του σε αυτήν την ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις για την ανθρωπότητα εποχή.

Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη του και να συνεχίσει το έργο του έχοντας πάντα κατά νου μία από τις ρήσεις του: “χρειάζεται να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να παλεύουμε για το καλύτερο”».

Το Ποτάμι

«Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη – μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τον θάνατο του Κόφι Ανάν.

Παράλληλα προσθέτει πως «η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο».

«Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ο Κόφι Αναν θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για το θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν .

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στη Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά», σημειώνει η ανακοίνωση.

Εθνικό πένθος

Στο μεταξύ, ο  πρόεδρος της Γκάνας, της πατρίδας του Κόφι Άναν, κήρυξε μία εβδομάδα εθνικού πένθους στη χώρα, αρχής γενομένης από την Δευτέρα, για να τιμήσει τον πρώην γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών.

Ο Νάνα Ακούφο-Άντο χαιρέτισε τον Κόφι Άναν χαρακτηρίζοντάς τον διπλωμάτη μεγίστου βαθμού ο οποίος γέμισε με περηφάνεια τη χώρα του. Η κυβέρνηση και ο λαός της χώρας θλίβονται από την είδηση του θανάτου «ενός από τους μεγαλύτερους συμπατριώτες μας», πρόσθεσε.

Από την Δευτέρα και για μία εβδομάδα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη Γκάνα και σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της σε όλον τον κόσμο.

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κόφι Άναν απεύθυναν επίσης στην οικογένειά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. «Η Γαλλία του αποτίνει φόρο τιμής. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ήρεμο και αποφασιστικό βλέμμα του, ούτε τη δύναμη των μαχών του” έγραψε στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος.

«Μεγάλο ηγέτη και μεταρρυθμιστή που συνέβαλε σημαντικά στο να γίνει αυτός ο κόσμος που άφησε καλύτερος από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε», χαρακτήρισε τον Άναν η Βρετανίδα πρωθυπουργός.