Οικονόμου – Νέα μέτρα: Στα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που αφορούν κυρίως του ανεμβολίαστους, τους ελέγχους για την τήρησή τους ακόμα και στις εκκλησίες, αλλά και στην πίεση στο ΕΣΥ αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα (των τεστ και των πιστοποιητικών) η κυβέρνηση θα την περιφρουρήσει, και η εκκλησιά πρέπει να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις. «Οπουδήποτε έχουν ληφθεί δειγματοληπτικά μέτρα, τα όργανα της πολιτείας θα κάνουν ελέγχους… Θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό, ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού. Ο ανεμβολίαστος που θα πάει στις θρησκευτικές λειτουργίες την Κυριακή και στα υπόλοιπα μυστήρια υποχρεούται να έχει rapid test μαζί του για προστασία δίκη του και των υπολοίπων» διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου.

«Και η εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της πιστεύω και το κράτος θα κάνει τη δουλειά του», σημείωσε.

Οικονόμου: Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι καμία κυβέρνηση πουθενά στον κόσμο δεν το έκανε. Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γιατί πρόκειται για θέμα συνεπειών αν υπάρχει υποχρεωτικότητα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο lockdown, σημείωσε ότι η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε είναι η χώρα να μην ξανακλείσει.

«Δε φαίνεται στον ορίζοντα το επόμενο διάστημα ότι θα αναγκαστούμε να παραμερίσουμε από αυτή τη στρατηγική, και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να την υποστηρίξουμε με τα μέτρα και σημειακές βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται» διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

«Δίνουμε μεγάλη μάχη για να γίνει η χώρα ανοιχτή στο κλίμα αναζωπύρωσης της πανδημίας και στην άλλη κρίση με τις ανατιμήσεις», σημείωσε.

Οικονόμου: Το σύστημα υγείας είναι στα όρια του

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είπε: «Έχουμε πάρα πολύ έντονη πίεση στο ΕΣΥ που συμπίπτει με την αναζωπύρωση της πανδημίας παντού στην Ευρώπη, βλέπετε τι γίνεται στην Αυστρία, στην Ολλανδία στο Βέλγιο, στη Γερμανία… και είμαστε προσηλωμένοι στο να εφαρμόσουμε την εξαγγελθείσα στρατηγική». «Η μεγάλη μάχη δίνεται στο να αντέξει το ΕΣΥ κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη στήριξή του με κλίνες από ιδιωτικό τομέα, εντατικές από ιδιωτικό τομέα, με ιδιώτες γιατρούς κλπ. Λειτουργεί το ΕΣΥ ως ενιαίο και δεν έχουμε συναντήσει άρνηση για διάθεση κλινών από ιδιωτικό τομέα είπε.