Το μήνυμα πως ιστορικά για την Ελλάδα η Μεσόγειος είναι γέφυρα μεταξύ δύο ηπείρων, της Ευρώπης και της Αφρικής, έστειλε από τον Νίγηρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στις εναρκτήριες δηλώσεις κατά τις διευρυμένες συνομιλίες στη Νιαμέι με τον ομόλογό του, του Νίγηρα, Χασούμι Μασούντου, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην αφρικανική ήπειρο από όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Κρήτη απέχει αεροπορικώς μόλις 20 λεπτά από τις ακτές της Αφρικής και ότι ιστορικά για την Ελλάδα η Μεσόγειος ήταν πάντα γέφυρα λαών, εμπορίου και πολιτισμού.

Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό ”μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά

Στην αρχή των δηλώσεων, ο κ. Δένδιας δήλωσε συγκινημένος «γιατί αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή της Υποσαχάριας Αφρικής». Επισήμανε πως αυτό είναι το πέμπτο του ταξίδι στην Υποσαχάρια Αφρική και πως αυτό είναι ένα γεγονός που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του κόσμου. Αναγνωρίζει, επίσης, τον τεράστιο δυναμισμό της αφρικανικής ηπείρου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος και οι κυβερνήσεις των χωρών της, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα ζητήματα είναι παρόντα στο Σαχέλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να ενισχύσει τις σχέσεις με τον Νίγηρα, σημειώνοντας ότι είναι ανερχόμενη δύναμη, καθώς η οικονομία του αναπτύσσεται με θεαματικό ρυθμό, αν και ξεκινά από ένα αρκετά χαμηλό σημείο. Απευθυνόμενος στον ομόλογό του, υπογράμμισε την ανάγκη να κατανοήσει ο Νίγηρας ως σημαντική και ανερχόμενη δύναμη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στις δύο συμφωνίες υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Πιο συγκεκριμένα, υπέγραψε με τον ομόλογό μου του Νίγηρα δύο μνημόνια μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών: Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νιαμέ, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε εκδήλωση της UNICEF με αφορμή δωρεά σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού στον Νίγηρα. Επίσης, επισκέφτηκε τα γραφεία της ΕΕ «EUCAP Σαχέλ Νίγηρας», όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις της Αποστολής και εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στο σημαντικό έργο που επιτελεί, βοηθώντας τον Νίγηρα να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Νιαμέι ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, όπου είχαν γόνιμη συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Σαχέλ, την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και την πρόκληση του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Η μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών στον Νίγηρα, η πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή και η πέμπτη στην Υποσαχάρια Αφρική σε διάστημα 12 μηνών, αντανακλά την έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της Ελλάδας και την αναβάθμιση της παρουσίας της χώρας μας στην ανωτέρω περιοχή, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο του Νίγηρα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα για την επίσκεψη και υπογράμμισε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει ο Νίγηρας για την ΕΕ και την ασφάλεια της. «Είναι μία δημοκρατική χώρα, η οποία παίζει έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Από εκεί και πέρα, είναι μία μεγάλη παραγωγός ουρανίου, είναι μία χώρα με την οποία και η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να έχει σχέσεις, να προσλαμβάνει τις προκλήσεις και να βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειάς της» σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια δηλώσεων του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ (Mohamed Bazoum) για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα έχει χάσει τα λογικά της και ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να την εγκλωβίσει στις ακτές της, ο Ν. Δένδιας απάντησε: «Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό ”μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά».