Νόβακ Τζόκοβιτς: Η Επιτροπή Κρίσεων που διαχειρίζεται την πανδημία στη Σερβία καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Νόβακ Τζόκοβιτς ότι δεν γνώριζε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου το βράδυ.

Στην συνέντευξη Τύπου του υγειονομικού τμήματος της Επιτροπής ο ιατρός Ζόραν Γκόικοβιτς ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ στέλνονται στο email την στιγμή που εκδίδονται και καταχωρούνται. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου να σχολιάσει την δήλωση του Τζόκοβιτς ότι ενημερώθηκε την επόμενη ημέρα για το αποτέλεσμα του τεστ ο κ. Γκόικοβιτς απάντησε: «Σ αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο Τζόκοβιτς δεν μπορώ εγώ να ξέρω πότε άνοιξε το email του. Αυτό που εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν θετικός στο ιό Sars Cov-2 είναι αυθεντικό και του στάλθηκε την ώρα που αναγράφεται, δηλαδή την ίδια μέρα τις βραδινές ώρες».

Σημειώνεται ότι ο Τζόκοβιτς ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι την επόμενη ημέρα, 17 Δεκεμβρίου, όταν απένειμε έπαθλα σε έφηβους τενίστες και φωτογραφίζονταν μαζί τους δεν γνώριζε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό.

Ο Ζόραν Γκόικοβιτς ανέφερε ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν θα λογοδοτήσει στην σερβική δικαιοσύνη για την παραβίαση της καραντίνας διότι δεν αποτελεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, αδίκημα. Διευκρίνισε ότι η παραβίαση της καραντίνας ήταν ποινικό αδίκημα μόνο κατά την περίοδο που η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα μέσα του 2020 και ο νόμος αυτός πλέον δεν ισχύει.

Νόβακ Τζόκοβιτς: Αυτός είναι ο ελληνοαυστραλός υπουργός Μετανάστευσης που ακύρωσε τη βίζα του πρωταθλητή

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη ο αυστραλιανός υπουργός Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, είναι αυτός που αποφάσισε την ακύρωση της βίζας της Νόβακ Τζόκοβιτς ανοίγοντας το δρόμο για την απέλαση του σέρβου τενίστα από τη χώρα.

Η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς έχει το δικαίωμα να κάνει ένσταση και να την αμφισβητήσει, ελπίζοντας σε ένα άμεσο αποτέλεσμα καθώς το Αυστραλιανό Οπεν ξεκινά τη Δευτέρα.

Αν δεν το κάνει, ο Σέρβος πρωταθλητής θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από τη χώρα.

Όσοι γνωρίζουν τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, είχαν μαντέψει την απόφασή του.

Άλεξ Χοκ: Το προφίλ του υπουργού Μετανάστευσης

Ο 44χρονος υπουργός, με καταγωγή από τον Χορτιάτη, είναι υπερσυντηρητικός, ο «φύλακας – άγγελος» των συνόρων της Αυστραλίας υιοθετώντας αυστηρότατους κανόνες που αφήνουν μακριά από την πατρίδα του επικίνδυνους και βίαιους παραβάτες αλλά και κάποιους που πληρούν τις προδιαγραφές.

Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο κατά τον ανασχηματισμό του συντηρητικού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, το Δεκέμβριο του 2020.

Εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας το 2007 με το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Έχει διατελέσει υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού, όπως επίσης Υφυπουργός Άμυνας, έχοντας λάβει τα εύσημα από τον πρωθυπουργό της χώρας για τη μεταφορά περισσότερων από 4.000 ανθρώπων εντός 10ημέρου «σε μια πολύ επικίνδυνη, βίαιη και χαοτική κατάσταση», κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της Καμπούλ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

«Ο συνδυασμός καπιταλισμού και χριστιανισμού, των δύο ισχυρότερων δυνάμεων στον κόσμο, είναι ένα πολύ ισχυρό μείγμα», όπως επισημαίνει.

Επί έξι χρόνια υπηρέτησε στον βασιλικό στρατό λαμβάνοντας τον βαθμό του υπολοχαγού.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν ενεργό μέλος της Αντίστασης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Πολλοί άνθρωποι από την Ελλάδα κατανοούν την ιστορία, τη φρίκη και τα επακόλουθα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του προσθέτοντας ότι είναι περήφανος για την καταγωγή του.

Γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1977 στην παραθαλάσσια πόλη Γούλεγκονγκ της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο ίδιος αντιτίθεται στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έχοντας υποστηρίξει ότι ένα τέτοιο γεγονός υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας.

Νόβακ Τζόκοβιτς: Παγώνει μέχρι την Κυριακή η απέλασή του αλλά παραμένει σε κράτηση

Το πρώτο σκέλος της ακροαματικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/01) για την υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο δικαστής διέταξε την παραμονή του Σέρβου στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει μέχρι τότε να προχωρήσει κάποια κίνηση για την απέλασή του.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να βρεθεί το πρωί του Σαββάτου στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου μετανάστευσης για να καταθέσει και στη συνέχεια για δύο ώρες θα μπορεί να βρεθεί με τους δικηγόρους του στο γραφείο τους.

Εκεί θα βρεθεί και το πρωί της Κυριακής (16/01) όπου και θα συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διαμονής του ξεκαθαρίστηκε ότι αυτή θα γίνει σε δομή προσφύγων η οποία δε θα γίνει γνωστή και θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τέλος, αποφασίστηκε η διαδικασία να συνεχιστεί στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας, από το Ομοσπονδιακό Εφετείο που εκδικάζεται τώρα, κάτι που η πλευρά Τζόκοβιτς δεν ήθελε αφού λογικά η συγκεκριμένη εξέλιξη θα καθυστερήσει τα πράγματα.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι του Νόβακ Τζόκοβιτς ζήτησαν την Παρασκευή από αυστραλιανό δικαστήριο να απαγορεύσει στην κυβέρνηση την απέλαση του Σέρβου αστέρα του τένις, μετά την απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης,να ακυρώσει τη βίζα του για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Νόβακ Τζόκοβιτς: Μπορεί να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο τουρνουά;

Μπορεί μετά από αυτή την εξέλιξη ο Νόβακ Τζόκοβιτς να διεκδικήσει με άλλα μέσα την παραμονή του στην Αυστραλία και τη συμμετοχή στο τουρνουά; Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Janina Boughey, ο τενίστας μπορεί να ζητήσει την δικαστική εξέταση της απόφασης του υπουργού. Ωστόσο, η εξουσία του Χοκ είναι τόσο ευρεία που «ρεαλιστικά, εκτός αν έχει κάνει κάποιο διαδικαστικό λάθος, δεν έχει συμμορφωθεί με το νόμο και αν η απόφαση του δεν έχει απολύτως καμία βάση, τότε η έφεση του κ. Τζόκοβιτς είναι απίθανο να είναι επιτυχής».