Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι πληροφόρησε την γερουσία της Ρώμης, σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησής του, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη.

«Η Ιταλία θέλει να λάβει, η Ουκρανία, το στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε από τους πρώτους που στηρίξαμε την προοπτική αυτή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, σε όλα τα διεθνή φόρα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως την συγκεκριμένη θέση δεν την συμμερίζονται όλες οι χώρες μέλη της Ένωσης αλλά υπογράμμισε ότι η πρόσφατη ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και ότι ελπίζει, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία.

«Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει μια υποψήφια χώρα είναι μακρά, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να σταλεί, άμεσα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Εξήγησε, δε, ότι παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την σαφή υποστήριξη της Ουκρανίας «οι δίαυλοι διαλόγου της Ιταλίας, παραμένουν ανοικτοί».

Με αναφορά στην διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η Ρώμη τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια. Τάχθηκε, δε, υπέρ της οργάνωσης μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, με αντικείμενο τις νέες ανάγκες της ενωμένης Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι τόνοι σιτηρών που βρίσκονται στις αποθήκες της Ουκρανίας, να καθαριστούν τα λιμάνια από τις νάρκες και να μπορέσουν να αποπλεύσουν, τα πλοία, υπό ασφαλείς συνθήκες. «Χρειάζεται ψήφισμα του ΟΗΕ και μια σχετική επιχείρηση, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση, δε, με την μείωση παροχής φυσικού αερίου από μέρους της Ρωσίας, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπενθύμισε ότι η χώρα του έχει υπογράψει νέες συμφωνίες, με χώρες όπως την Αλγερία και το Ατζερμπαϊτζάν, χάρη στις οποίες, από το επόμενο έτος θα μειωθεί η εξάρτηση της Ρώμης από το αέριο της Μόσχας. Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι τον περασμένο Μάιο, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας, ο πληθωρισμός στην Ιταλία άγγιξε το 7,3%.

«Προτείνουμε την υιοθέτηση πλαφόν για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν να εξακριβώσει αν αυτό είναι ένα εφαρμόσιμο μέτρο. Εμείς θεωρούμε ότι, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι ακόμη πιο αναγκαίο», ολοκλήρωσε ο Ντράγκι.