Η Νορβηγία θα εισαγάγει ξανά περιορισμούς κατά της COVID-19 σε εθνικό επίπεδο λόγω της ισχυρής αναζωπύρωσης της επιδημίας, επιτρέποντας κυρίως στους δήμους να χρησιμοποιούν το υγειονομικό πάσο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, θα προτείνει επίσης μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, αποκλείοντας ωστόσο λοκντάουν ή αυστηρά μέτρα.

“Η κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει νέα μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτίσει την εξάπλωση” του νέου κορονοϊού, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Ωστόσο δεν μιλάμε για καραντίνες ή μέτρα τόσο αυστηρά όπως αυτά που είδαμε προηγουμένως κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “σε όλους όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω θα προταθεί μια τρίτη δόση το ερχόμενο έτος”.

Οι ανεμβολίαστοι άνω των 18 ετών που θα έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ από τις 16 Νοεμβρίου, διευκρίνισε επίσης η νορβηγική κυβέρνηση.

Το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί θα υποχρεούται να υποβάλλεται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα και να φοράει μάσκα. Επίσης επανέρχεται η σύσταση για παραμονή στο σπίτι στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο έκαναν ξανά την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες στη Νορβηγία, ενώ ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του κορονοϊού πλησιάζει αυτήν την περίοδο τα 1.500 στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 αυξάνεται και αυτός ξανά, αν και παραμένει χαμηλός, περίπου στους τέσσερις ημερησίως αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σαφή επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, κυρίως στη Γερμανία, την κεντρική Ευρώπη και το ανατολικό τμήμα της ηπείρου. Αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 είναι μακράν αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η γηραιά ήπειρος είναι εκ νέου “το επίκεντρο” της πανδημίας, προειδοποίησε εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).