Ιδιαίτερο βάρος δίνει η ΝΔ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά την αποτυχία της μεταρρύθμισης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και του οικογενειακού γιατρού όπως διαμορφώνεται σήμερα

Το πρόγραμμά της για την Υγεία παρουσιάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, παρουσία του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, καθώς και σε ανακουφιστικές δράσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ογκολογικοί.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η Νέα Δημοκρατία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά την αποτυχία της μεταρρύθμισης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και του οικογενειακού γιατρού όπως διαμορφώνεται σήμερα. Αυτό τόνισε άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους φαρμακοποιούς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα φαρμακεία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ να τονίζει ότι τα φαρμακεία δεν είναι… εκλογικά κέντρα, αλλά υγειονομικά.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε τρεις άξονες, όπως είχει γράψει ο Ελεύθερος Τύπος το περασμένο Σάββατο, και πιο συγκεκριμένα σχετίζεται με την πρόληψη, τις αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους τους Ελληνες και την εντατική φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εισάγει και πολλές επιμέρους τομές, που έχουν στόχο από τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών χωρίς να υποβάλλονται σε πολύωρες αναμονές μέχρι και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία όλων μετά από πραγματική πρόληψη.

Η μάχη κατά του καρκίνου αποτελεί βασική προτεραιότητα της οδού Πειραιώς. Με δεδομένο ότι ένας στους τρεις κοινούς καρκίνους, βάσει διεθνών μελετών, θα μπορούσε να προληφθεί, η Νέα Δημοκρατία αναπτύσσει συγκεκριμένες στρατηγικές για την έγκαιρη πρόληψη της ασθένειας. Ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για όλους τους πολίτες εντάσσεται στην παραπάνω προσπάθεια. Για τη διευκόλυνσή τους μάλιστα, προκειμένου να θυμούνται τις απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν, θα ενεργοποιηθεί σύστημα ειδοποίησής τους μέσω SMS ή mail. Η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθολικά για όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, και με εντατικούς ελέγχους, είναι αδιαπραγμάτευτη και θα εφαρμοστεί άμεσα όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει το «τιμόνι» της χώρας.

Οι ασθενείς με καρκίνο θα επωφεληθούν από την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα.

Τέλος στην ταλαιπωρία και στα δημόσια νοσοκομεία θα προσπαθήσει να βάλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Eχοντας λάβει υπόψη πολλά από τα στοιχεία του υπομνήματος που της κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις … τριτοκοσμικές σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες που επικρατούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα ελαχιστοποιήσει την αναμονή για κρεβάτι Εντατικής, θα βάλει τέλος στα ράντζα κατά τη διάρκεια γενικής εφημερίας των νοσοκομείων και θα περιορίσει το χρόνο αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις. Για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της οδού Πειραιώς θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού.

Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση (35% ενός πενταετίας) των νοσοκομειακών λοιμώξεων, στις οποίες η Ελλάδα είναι… πρωταθλήτρια.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι και η διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση, προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων σε διάστημα πέντε ετών.