Η απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να εξαγγείλει τη σύσταση νέου οργάνου Πολιτικής Προστασίας προαναγγέλλοντας ότι θα στελεχωθεί με αξιοκρατικά κριτήρια εκλαμβάνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως «ενθαρρυντική», αλλά σε καμία περίπτωση δεν μετριάζει τόσο την έντονη κριτική που ασκείται από τη ΝΔ για τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση όσο και το μείζον ζήτημα που εγείρεται από μια σειρά πρόσφατων κυβερνητικών επιλογών που έχουν έντονο «κομματικό» χρώμα και σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το μήνυμα «αξιοκρατίας» που προσπάθησε να εκπέμψει χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι ενθαρρυντικό που ο πρωθυπουργός, έστω και με καθυστέρηση, υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου Πολιτικής Προστασίας με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια. Αν αυτή, ωστόσο, είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, ας εξηγήσει γιατί μόλις τις προηγούμενες μέρες τοποθέτησε ως νέους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν ως σημαντικότερο προσόν τους την κομματική τους προσήλωση στον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε χαρακτηριστικά η Πειραιώς αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε διαφωνήσει από την πρώτη στιγμή με την επιλογή του Γ. Ταφύλλη στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας -που πρόκειται να καταργηθεί- ζητώντας την αντικατάστασή του αφού -όπως είχε τονίσει- «το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι άλλο ένα αποτυχημένο κομματικό στέλεχος για να διαχειριστεί κρίσεις».

«Οι Ελληνες ξέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αποδρομή. Φεύγοντας τακτοποιεί τους εναπομείναντες δικούς του ανθρώπους, επιλέγοντας με κομματικά κριτήρια την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας», είχε καταγγείλει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά και τις επιλογές για την αντικατάσταση της ηγεσίας σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική.

Γαλάζια στελέχη θεωρούν πάντως πολύ πιθανό αυτό το βήμα έγινε μετά την έντονη πολιτική πίεση που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για τις κομματικές επιλογές που συνέχιζε να κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ειδικά με αφορμή την επιλογή στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διερωτηθεί στην προχθεσινή συνέντευξή του στην «Athens Voice» αν «έμαθε άραγε τίποτα ο κ. Τσίπρας από όλα αυτά τα τραγικά τα οποία έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες». «Φοβάμαι πως όχι. Αρα, τα κροκοδείλια δάκρυα και η δήθεν προσπάθεια να μας πει ότι κάτι αλλάζει δεν επιβεβαιώνονται από τις ίδιες τις επιλογές τις οποίες κάνει», είχε σχολιάσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναδείξει εξαρχής ως ζήτημα προτεραιότητας για τη Ν.Δ. την αξιοκρατία και έχει υπεραμυνθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία, της ανάγκης να επιλεγεί «αν είναι δυνατόν και με διακομματική συναίνεση, ένα πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επιχειρησιακής επάρκειας». Στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει μετά τη φονική πυρκαγιά είχε τονίσει εξάλλου την ανάγκη πλήρους ανασχεδιασμού της πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας πως «όλες οι υπηρεσίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι, πρέπει να τεθούν υπό την ευθύνη ενός προσώπου για να γίνει επιτέλους αποτελεσματική η πρόληψη και ο συντονισμός όλων των φορέων».

Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συνολική για την κυβερνητική πολιτική και στην Πειραιώς δηλώνουν πεπεισμένοι ότι επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις τους εδώ και δύο χρόνια που ζητά η Ν.Δ. εκλογές, ότι «όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα στη χώρα δεν πάνε καλύτερα».

Η Ν.Δ. ζητά εκλογές «γιατί κάθε μέρα που περνά η ζωή των πολιτών γίνεται χειρότερη», δήλωσε ο γραμματέας της Π.Ε., Λευτέρης Αυγενάκης. «Νέα μέτρα, νέες περικοπές, παντελής έλλειψη πρόνοιας και προστασίας», σχολίασε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως η χώρα «δεν περιμένει απολύτως τίποτα πια ούτε από τον κ. Τσίπρα ούτε από τους υπουργούς του».

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ., Μακάριος Λαζαρίδης, δήλωσε από την πλευρά του ότι «όσο παραμένει η πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση κάνει κακό στον τόπο», ενώ σχολίασε ότι «τα θαύματα δεν κρατούν ούτε τρεις ημέρες πλέον», προσθέτοντας πως ό,τι και αν κάνει ο πρωθυπουργός, «όσα επικοινωνιακά παιχνίδια και αν παίξει, η πραγματικότητα δεν αλλάζει».