Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, χαρακτήρισε «κόλαφο» την έκθεση του ΟΟΣΑ που ανακηρύσσει την Ελλάδα πρώτη, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά τη διετία 2015-2016.

«Η θλιβερή παγκόσμια πρωτιά της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της  παράλογης φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας. Η επιλογή της Κυβέρνησής του να επιβάλει εξοντωτικούς φόρους καθηλώνει την οικονομία σε ασθενική ανάπτυξη και οδηγεί στη φτωχοποίηση όλο και περισσότερους πολίτες» αναφέρει ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ολόκληρη η δήλωση: 

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτελεί κόλαφο για την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η οποία επέβαλε τους περισσότερους φόρους παγκοσμίως, τη διετία 2015-2016.

Η θλιβερή παγκόσμια πρωτιά της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της  παράλογης φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας. Η επιλογή της Κυβέρνησής του να επιβάλει εξοντωτικούς φόρους καθηλώνει την οικονομία σε ασθενική ανάπτυξη και οδηγεί στη φτωχοποίηση όλο και περισσότερους πολίτες. Και αυτό, μάλιστα, τη στιγμή που διεθνώς καταγράφεται η αντίστροφη τάση, δηλαδή της μείωσης των φορολογικών βαρών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για τη μόνη θλιβερή πρωτιά που καταγράφει η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Το 2017 η χώρα μας αναδείχθηκε πρώτη, παγκοσμίως, στην μακρόχρονη ανεργία των νέων ανθρώπων, με το θηριώδες ποσοστό 73%.

Πιθανώς, ο επόμενος στόχος του κ. Τσίπρα να είναι να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Η Ελλάδα, όμως, δεν αντέχει άλλο. Η Νέα Δημοκρατία θα βάλει τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό των εξοντωτικών φορολογικών επιβαρύνσεων».

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια κόσμου στην αύξηση φόρων

Πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών –μελών του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην έκθεση «Tax Policy Reforms 2018» καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η αύξηση το διάστημα 2015- 2016 ήταν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου τόσο στα εισοδήματα όσο και στην κατανάλωση.

Ειδικότερα, στη διετία 2015-2016 η Ελλάδα (αναγράφεται ως GRC στο διάγραμμα) αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Επίσης, η Ελλάδα αύξησε τους έμμεσους φόρους και τους φόρους εισοδήματος, ενώ μια μικρή μείωση (της τάξεως του 0,2%-0,3% ή μόλις 1/10 των αυξήσεων φόρων) καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.

Παράλληλα, οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ωστόσο οι αυξήσεις δεν συνοδεύτηκαν από οικονομική ανάπτυξη- ενώ σε όλα τα άλλα κράτη το ΑΕΠ ανέβαινε.

Επίσης, η χώρα μας κατέκτησε μια ακόμη πρωτιά. Το 2017 ήταν πρωταθλήτρια και στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73%.  Δεύτερη έρχεται η Ιταλία με 59%, ενώ ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες -μαζί με την Ελλάδα που τον ανεβάζει- ήταν 31%. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όσο σε καμία άλλη χώρα.

Στην Έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται αναφορά στα φορολογικά αντίμετρα που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2020 (μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 22% σε 20%, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30 000 ευρώ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%) ως αντιστάθμισμα για την μείωση του αφορολογήτου.

Σημειώνεται ότι «τα μέτρα αυτά εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές».