Μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα τον Δεκέμβριο, ώστε και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων -αν και σε κάθε περίπτωση διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια- να κυλήσει σε πιο ήρεμο περιβάλλον, είναι το «στοίχημα» που τίθεται με το νέο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα εφαρμοστεί τον Νοέμβριο με στόχο να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει και τη χώρα μας.

«Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μη χρειαστεί να κάνω. Αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δραματικό μήνυμα που απηύθυνε χθες στους Ελληνες πολίτες.

«Είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων», διεμήνυσε, καθιστώντας σαφές ότι λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα «θέλοντας και πάλι να προλάβουμε τα χειρότερα, που ήδη απλώνονται σε όλη την Ευρώπη».

Ταυτόχρονα όμως απηύθυνε έκκληση «να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση», προειδοποιώντας πως «αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι».

«Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων», τόνισε και ζήτησε «η θεμιτή πολιτική κριτική να περιοριστεί στους πολιτικούς».

Στόχος των νέων περιοριστικών μέτρων – στοχευμένων, κυρίως, σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που έχει διαπιστωθεί από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ότι συμβάλλουν σε πιο γρήγορη διασπορά του ιού- παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown που, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».

Οι παράγοντες που οδήγησαν στη λήψη των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, πριν μεταβεί στη Σάμο που επλήγη από τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, ήταν τρεις: Η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν μεγάλη αύξηση της διασποράς και η πίεση που άρχισε να εμφανίζεται στο σύστημα Υγείας.

Το παρασκήνιο

Ο κύβος ερρίφθη από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη διασπορά, ενώ προ δεκαημέρου αφορούσε με διαφορά στις ηλικίες 18-24 και 25-34, έχει επεκταθεί πλέον και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, με «καμπανάκι κινδύνου» την αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την Τρίτη το βράδυ, όπου σε έκτακτη σύσκεψη με τους Β. ΚικίλιαΣωτ. ΤσιόδραΝικ. ΧαρδαλιάΑ. ΣκέρτσοΓ. Γεραπετρίτη και Γρ. Δημητριάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να καταρτιστεί δέσμη πρόσθετων μέτρων.

Αυτή οριστικοποιήθηκε την Πέμπτη, ενώ σε άλλη σύσκεψη, την ίδια ημέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έγινε αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων προκειμένου να καταρτιστεί και το πακέτο μέτρων στήριξης, το οποίο φθάνει το 1,5 δισ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες δικαιώνεται η κυβερνητική επιλογή από την αρχή της πανδημίας, να προσφέρει γενναία στήριξη στην οικονομία, φροντίζοντας όμως να διατηρεί πάντοτε τις αναγκαίες εφεδρείες, αφού ουδείς μπορούσε να προβλέψει τη διάρκεια της κρίσης.

«Αν τα δίναμε όλα στο πρώτο κύμα, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε τίποτα» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια σύσκεψης με συνεργάτες του.