Eπανάσταση στην επούλωση των τραυμάτων αναμένεται να φέρει ένας επίδεσμος υψηλής τεχνολογίας, που μόλις τοποθετηθεί στην πληγή, αναπτύσσονται ηλεκτρικά πεδία με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «ScienceDaily», μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison δημιούργησαν ένα νέο είδος προστατευτικού επιδέσμου που προκαλεί μία ήπια ηλεκτρική διέγερση, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο που χρειάζεται για να θεραπευθεί η πληγή.

Τα πειράματα έγιναν σε αρουραίους. Η τεχνολογία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που πάσχουν από χρόνιες πληγές, όπως έλκη διαβητικών ποδιών, φλεβικά έλκη και μη θεραπεύσιμες- από χειρουργικής πλευράς- πληγές.

Ο νέος ηλεκτρικός επίδεσμος τροφοδοτείται από φορητή νανογεννήτρια που μετατρέπει τις κινήσεις του δέρματος σε μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι στη συνέχεια ρέουν σε δύο ηλεκτρόδια για να παράγουν ένα ασθενές ηλεκτρικό πεδίο.

«Η συσκευή μας είναι τόσο βολική όσο ένας επίδεσμος που τοποθετείτε στο δέρμα σας», δήλωσε ο Χουντόνγκ Γουάνγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο UW-Madison.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι επίδεσμοι αυτοί επουλώνουν τις πληγές εντός τριών ημερών ενώ με τους επιδέσμους του εμπορίου θα απαιτούνταν 12 ημέρες.

«Εκπλαγήκαμε από τον ταχύτατο χρόνο επούλωσης», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να διενεργήσουν δοκιμές σε χοίρους , το δέρμα των οποίων έχει περισσότερες ομοιότητες με αυτό των ανθρώπων.

Επιπλέον, στόχος των επιστημόνων είναι να αυξήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες των νανο-γεννητριών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και νέους τρόπους αξιοποίησης της ενέργειας, όπως η χρήση μικρών, ανεπαίσθητων συσπάσεων στο δέρμα ή ανάπτυξη καρδιακών παλμών.

Το κόστος του «μαγικού επιδέσμου» θα είναι προσιτό, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του.

«Η συσκευή από μόνη της είναι πολύ απλή και εύκολη για να αναπτυχθεί», επισημαίνει ο Γουάνγκ.