Με στόχο να καταδείξει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί δήθεν εκδικητικά και παραβιάζοντας το Σύνταγμα, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την πολεμική της με αφορμή την επικείμενη απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στη Βουλή, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε και άλλο, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, καλώντας την να αποσύρει άμεσα την επίμαχη τροπολογία.

Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη ρύθμιση της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «υποκρισία» και «μητσοτακοποίηση» της Ανεξάρτητης Αρχής. Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε αρκετά λεπτά από την ομιλία του στην υπόθεση Θάνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ο οργανισμός «επί δέκα χρόνια λειτουργούσε με συμβούλους και φίλους δικούς σας». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε παλαιότερο δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Δημήτρης Κυριτσάκης, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη. «Θυμηθήκατε τώρα την κομματικοποίηση του κράτους και σας έπιασε ο πόνος», ανέφερε με ειρωνικό ύφος ο κ. Τσίπρας.

Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, αν και απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στην κ. Θάνου, έκανε μια έμμεση αναφορά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση, όπως είπε, «ότι καταργεί δήθεν τη διαφάνεια, αλλάζοντας τη σύνθεση Αρχών και φορέων που έχουν στην αρμοδιότητά τους ελεγκτικές δραστηριότητες». Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με το πολυνομοσχέδιο στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αλλάζει το κράτος και λύνει χρόνια προβλήματα.

Η ίδια η κ. Θάνου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επιχείρησε να αποκρούσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπως τόνισε, αντίκειται στην ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την παύση μελών Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ αναφερόμενη στην αναδρομικότητα της ρύθμισης επισήμανε πως «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή». Η κ. Θάνου έκανε λόγο για «άκρως φωτογραφική» ρύθμιση και διευκρίνισε πως «αντίκειται στο Σύνταγμα διότι προσβάλλει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και τη συνέχεια της ανεξάρτητης Αρχής». Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού άφησε και σαφείς αιχμές, λέγοντας πως η απομάκρυνσή της προωθείται την ίδια στιγμή που η Επιτροπή ερευνά σοβαρές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. «Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Θεωρώ ότι δεν είναι ούτε νομικά αλλά ούτε και λογικά βάσιμο να επικαλείται κανείς ότι η ιδιότητα ενός προσώπου ο οποίος παρέσχε τις επιστημονικές του υπηρεσίες σε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, του δίνει την ταμπέλα του κομματικού προσώπου», υποστήριξε στη Βουλή η κ. Θάνου.

Η κ. Θάνου, μιλώντας στη Βουλή, απάντησε και στον Αδωνη Γεωργιάδη για την ανακολουθία των λόγων της, καθώς τον Οκτώβριο του 2009, στο περιοδικό «Δικαστικά Νέα» (που αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα dikastiko.gr), κατακεραύνωνε όσους δικαστικούς μετά τη συνταξιοδότησή τους επιζητούσαν θέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές. «Πράγματι το είχα πει, γιατί το πίστευα», τόνισε η κ. Θάνου και πρόσθεσε πως τα τελευταία 10 χρόνια πολλοί συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί τοποθετήθηκαν επικεφαλής σε Ανεξάρτητες Αρχές καθώς «κρίθηκε, λόγω εμπειρίας, ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».

Το 2009 η κ. Θάνου είχε δηλώσει: «Τα μέλη του προεδρείου της Ενωσης δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται -και ευλόγως- η πεποίθηση ότι υπήρχε προϋπάρχουσα συναλλαγή».

Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει να υποστηρίζει πως με την τροπολογία που προβλέπει ασυμβίβαστο αποκαθίσταται η αποκομματικοποίηση στις Ανεξάρτητες Αρχές. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην κ. Θάνου υποστήριξε πως «η ίδια έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά όταν ήταν άμισθη σύμβουλός του στο Μέγαρο Μαξίμου». Διευκρίνισε, δε, πως η κυβέρνηση αποκομματικοποιεί «τέτοιου είδους Ανεξάρτητες Αρχές». Υπενθύμισε, μάλιστα, την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν, τον Δεκέμβριο του 2018, στην οποία είχε επισημάνει το θεσμικό ζήτημα που προέκυπτε με την απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Μάχη» Πολάκη – Κεραμέως

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές στη συζήτηση, με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, να υποστηρίζει ότι «το δώρο είναι μια πρωτόγονη μορφή συναλλαγής. γιατί το δώρο μέσα του εμπεριέχει μια υποχρέωση, την υποχρέωση της ανταπόδοσης του», προκαλώντας αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και με αφορμή τις αιτιάσεις του Παύλου Πολάκη για την περίπτωση του συζύγου της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Μόνο επανάσταση που δεν κάνατε εδώ μέσα. Να πέσουν τα μπετά και τα ταβάνια που είπαμε να μην έχει συγγενική σχέση με υπουργό της κυβέρνησης το μέλος της Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Πολάκης. Η κ. Κεραμέως υπενθύμισε στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στόχευε σε συγκεκριμένο πρόσωπο. «Στην περίπτωσή μου δεν υπήρχε καμία σύμπτωση προσώπων. Θεσπίστηκε διάταξη για το σύζυγο μου, ο οποίος τοποθετήθηκε μέλος της Επιτροπής 6 χρόνια πριν γίνω εγώ βουλευτής, πριν καν παντρευτούμε», τόνισε.