Ισχυρό «χτύπημα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έδωσαν οι ΗΠΑ, στον απόηχο της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο, στη Ρώμη, επισημαίνοντας πως τέθηκε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν τόνισε πως «η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων» και επεσήμανε πως «κάλυψε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε προς τον Τούρκο ομόλογό του: «θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Παράλληλα, ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή».

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν ως εποικοδομητική και άμεση. «Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που διέψευδε τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς ξεκαθάριζε ότι ο Μπάιντεν έθεσε στη Ρώμη και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Ερντογάν, που αρχικά είχε πει ότι δε συζητήθηκε το ζήτημα στη Ρώμη, υπαναχώρησε, και είπε ότι συμφώνησε να συνεργαστούν στην περιοχή, ωστόσο έκανε πως δεν άκουσε τα λεχθέντα του Μπάιντεν για ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Χακάν Κιλίτς: Υπεροπλία της Ελλάδας με F-35 και Rafale

O στρατιωτικός αναλυτής Χακάν Κιλίτς τάραξε τα νερά στην Τουρκία, όταν τόνισε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει υπεροπλία με την αγορά γαλλικών Rafale, τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την πιθανή αγορά μαχητικών F-35.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, ο Χακάν Κιλίτς δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα RAFALE είναι πολύ ανώτερα μαχητικά από εκείνα που διαθέτει η Τουρκία, προσθέτοντας ότι η τουρκική αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση.

Οργή Ερντογάν για το… άκυρο που έφαγε από Μπάιντεν και Μακρόν για βάση στην Αλεξανδρούπολη και Rafale

Το φυσάει και  δεν κρυώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την εγκατάσταση αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με την πώληση από τη Γαλλία μαχητικών Rafale στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας από τη σύνοδο G20 στη Ρώμη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι μετέφερε στον Τζο Μπάιντεν και στον Εμάνουελ Μακρόν την ενόχλησή του για τη δημιουργία της αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη: «Αναφέραμε το θέμα και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν. Τους είπαμε “τι είναι το θέμα της Αλεξανδρούπολης; Η δημιουργία βάσης εκεί ενοχλεί σοβαρά εμάς και τον λαό μας”. Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα, ο Ερντογάν είπε: «Όσον αφορά στα Rafale, μου είπε πως “εκείνοι (οι Έλληνες) έχουν χρήματα” και του απάντησα “σε ξεγελούν. Γνωρίζω ότι δεν έχουν λεφτά και χρωστούν μόνο στη Δύση 400 δισ. ευρώ”. Αλλά εκείνος είπε “έχουν χρήματα”. Όλα είναι χρήμα! Υπάρχει, βέβαια, και το θέμα της βάσης, αλλά εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς μ’ αυτά που γίνονται είναι να είμαστε δυνατοί»,

Επίσης ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Τουρκία δεν θα μετάσχει σε διάσκεψη στο Παρίσι για τη Λιβύη εφόσον είναι παρούσες η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.