Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Η πολιτική προβοκάτσιας και της έντασης που προωθεί η Ελλάδα δεν είναι προς όφελος κανενός. Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της, ανέφερε.

Η ενθάρρυνση της Ελλάδας που εξοπλίζει τα νησιά είναι ασυμβίβαστη με τη λογική και τη έννοια της συμμαχίας. Η πολιτική πρόκλησης και έντασης δεν είναι προς όφελος κανενός, πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, προειδοποιώντας πως η Τουρκία δεν θα επικυρώσει το αίτημα των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στη Συμμαχία «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει.

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας. Παρακολουθούμε στενά αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει η Σουηδία και η Φινλανδία θα τηρηθούν ή όχι, και φυσικά την τελική απόφαση θα λάβει το κοινοβούλιό μας» δήλωσε.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.