Νέα μέτρα για ασφαλή Χριστούγεννα, υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών και επίσπευση της τρίτης δόσης είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες, μετά και την έλευση του μεταλλαγμένου στελέχους «Ομικρον».

Από τις 16 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός θα είναι πλέον υποχρεωτικός για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Παράλληλα, κυβέρνηση και ειδικοί προχωρούν σε ισχυρή σύσταση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο όλων των πολιτών, και όσων είναι εμβολιασμένοι, ώστε να δοθεί μια καλή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης και να γιορτάσουν όλοι χωρίς κίνδυνο μεγάλης διασποράς.

Με την ίδια λογική θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων στα χριστουγεννιάτικα πάρκα, ενώ προ των πυλών είναι η επίσπευση της τρίτης δόσης, να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο. Μάλιστα αναμένεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα ή το αργότερο αύριο, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση, ενώ μετά τη θετική εισήγησή της αναμένεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα να ενταχθούν και τα παιδιά 5-11 ετών.

Για τα παιδιά

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η επιτροπή εισηγείται θετικά να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των μικρότερων παιδιών. Ανακοινώσεις για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα αναμένονται με τις παραλαβές των νέων εμβολίων (από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά). Υπενθυμίζεται ότι οι δόσεις για τα παιδιά είναι διαφορετικές και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει το 1/3 της δόσης του εμβολίου σε σχέση με τη δόση που χορηγείται στους ενηλίκους.

Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις αναφορικά με σύντμηση του χρόνου χορήγησης της τρίτης δόσης. Η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα στην Επιτροπή Εμβολιασμών, με στόχο τη μεγαλύτερη προστασία και των εμβολιασμένων, και αναμένονται οι αποφάσεις της.

Συνεχή self tests 

Ο υπουργός Υγείας, εξειδικεύοντας χθες τα μέτρα, ανέφερε ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022. Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν.

Την ίδια στιγμή, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου το κράτος θα διαθέσει δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου. Οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια επιπλέον self tests κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και πριν από κάθε συνάθροιση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν τα self tests που θα διατεθούν, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικά, ώστε να βοηθήσουν όλοι στην καλύτερη καταγραφή της πανδημίας.

Εκτός της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών και της διάθεσης αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, ακόμη δύο μέτρα ξεκινούν να υλοποιούνται για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος. Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Επίσης, για έκδοση πιστοποιητικού νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

34.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60

Η ανακοίνωση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, πάντως, οδήγησε περισσότερους από 34.000 πολίτες άνω των 60 ετών να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβολιασμό έως και χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Παραμένουν, ωστόσο, περίπου 450.000 ανεμβολίαστοι των κρίσιμων αυτών ηλικιών που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού.

Παράλληλα με την πρώτη δόση, αναγκαία για αυτές τις ηλικίες είναι και η τρίτη δόση και πρέπει να χορηγείται άμεσα στους δικαιούχους. Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ένα παράδειγμα, των Τρικάλων, όπου μόνο ένας στους τέσσερις μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες έχει προσέλθει για χορήγηση της τρίτης δόσης. Η προστασία των πιο ευάλωτων είναι και ο λόγος που έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις ηλικίες αυτές, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να υποστηρίζει ότι «πρέπει να προστατευθούν». Αναφορικά με πιθανή επέκταση του εμβολιασμού, ερωτηθείσα από τον «Ε.Τ.» ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Η δυναμικότητα εμβολιασμών για τον μήνα Δεκέμβριο, ειδικά μετά τις κινήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνάει τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς και ήδη έχουν προγραμματιστεί 1,5 εκατομμύριο ραντεβού. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προτεραιότητα θα δίνεται στα ραντεβού πρώτης δόσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καθυστερούν εκείνα της τρίτης δόσης.

H επιχείρηση «Ελευθερία» για την προσεχή Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε και άνοιξαν χθες το απόγευμα 60.000 νέες θέσεις ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση μετά τη μεγάλη ζήτηση.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

  • Ο εμβολιασμός για τους πολίτες από 60 ετών και πάνω γίνεται υποχρεωτικός. Εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οι ανεμβολίαστοι αυτών των ηλικιακών ομάδων θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.
  • Δωρεάν self tests θα δοθούν για την περίοδο των εορτών σε όλους τους ενήλικους πολίτες. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου. Το δεύτερο τεστ που θα διατεθεί δωρεάν θα γίνει μετά τις γιορτές. Η διανομή από το κράτος είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τις 3 Ιανουαρίου.
  • Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Οι ανήλικοι έως 17 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν με αρνητικό self test.
  • Πλέον, για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόησης δεν αρκεί θετικό rapid test αλλά θα χρειάζεται μοριακός έλεγχος (PCR).