Νέα μέτρα:  Στη δεύτερη φάση του σχεδίου αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού, αν αυτή απαιτηθεί, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν να αφορούν και την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα.

Οπως έχει γράψει εδώ και μέρες ο «Ε.Τ.», στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων επικρατεί έντονος προβληματισμός για το συνωστισμό στις εξέδρες και πολλοί τονίζουν, ανεπίσημα προς το παρόν, ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Εάν, όπως αναμένεται, κυριαρχήσει η μετάλλαξη «Ομικρον», το νέο λουκέτο στα γήπεδα μάλλον δεν θα είναι μακρινό σενάριο.

Αύριο, Πέμπτη, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις ως προς τα νέα μέτρα που θα υιοθετηθούν με στόχο την ανάσχεση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, σε συνέχεια των εισηγήσεων της Επιτροπής Έμπειρογνωμόνων σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί στο Μαξίμου.

Ακολούθως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Οι ειδικοί εισηγούνται νέα μέτρα όπως τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

Τα νέα μέτρα που θα έχουν άμεση εφαρμογή έχουν ως εξής:

    • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
    • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Νέα μέτρα μετά την πρωτοχρονιά

Τα μέτρα που θα ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίεςμετά τις 3 Ιανουαρίου, έχουν ως εξής:

  • Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση τηλεργασίας
  • Προς το παρόν δεν θα απαιτείται αποστολή sms

Όσον αφορά στα ταξίδια, η εισήγηση της επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε rapid test. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Omicron.