Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και τις μουσουλμανικές χώρες να σταματήσουν τις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα «κράτος τρομοκράτη», ο Ερντογάν είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα με ηγέτες 19 χωρών.

«Καλούμε κάθε κράτος και κάθε θεσμό, ανεξαρτήτως της θρησκείας και της προέλευσής του, να δράσει το συντομότερο δυνατόν ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ», είπε μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Τούρκος πρόεδρος. Όσοι τηρούν σιγή ή στηρίζουν ανοιχτά την αιματοχυσία εκ μέρους του Ισραήλ, θα πρέπει να ξέρουν ότι μια μέρα θα έρθει η σειρά τους, συνέχισε.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε και σήμερα τη Γάζα, με πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Τουλάχιστον 122 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 51 ήταν γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει γρήγορα μέτρα για να διασφαλίσει την ειρήνη και την ηρεμία στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Είπε επίσης ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, που αριθμεί 57 μέλη και προβάλλεται ως η συλλογική φωνή του μουσουλμανικού κόσμου, θα έπρεπε να αναλάβει δράση. «Αν δεν τηρήσει αμέσως μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική στάση, θα θεωρηθεί ότι αρνήθηκε την ύπαρξή του», προειδοποίησε.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από σήμερα το πρωί στη Δυτική Όχθη στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, στο περιθώριο μιας ημέρας κινητοποιήσεων οργής, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Το απόγευμα, δύο Παλαιστίνιοι, που είχαν τραυματιστεί από πραγματικά πυρά στα χωριά Μάρντα και Σκάκα, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Ένας τρίτος είχε σκοτωθεί λίγο νωρίτερα κοντά στην Τζενίν, ενώ ένας τέταρτος άνδρας σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στον εβραϊκό οικισμό της Όφρας, αφού επιχείρησε να επιτεθεί σε στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατό.