«Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί στην ήπειρό μας ανθρωπιστική κρίση, χωρίς προηγούμενο, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε παρέμβασή του στην βουλή της Ρώμης. «Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα και αρραγής και η κοινή αυτή δράση πρέπει να διατηρηθεί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε, δε, «και τους τόσους Ρώσους πολίτες οι οποίοι συμμερίζονται τις αξίες μας και καταδικάζουν την βία σε βάρος του ουκρανικού λαού». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει διαθέσει 13 εκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή ουκρανών πολιτών και ότι μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στην Ιταλία 23.872 ουκρανοί πρόσφυγες. Πάνω από το 90% είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο Μάριο Ντράγκι, τέλος, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια με στόχο την διεξαγωγή υγειονομικών ελέγχων, δεδομένης της πανδημίας κορονοϊού και ότι όλοι οι ουκρανοί πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία θα φιλοξενηθούν στις δομές υποδοχής, ανεξάρτητα από το αν υποβάλλουν αίτηση για ανθρωπιστική προστασία.