Ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για το τι θα ανοίξει και τι όχι τις γιορτές.

Τα λιανεμπόριο θα λειτουργήσει μόνο με click away. Τη Δευτέρα θα ανοίξουν βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις 

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη στη Βόρεια Ελλάδα και στη Δυτική Αττική. Επίσης συνεχίζεται η πίεση στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία.

Αποφασίστηκε:

Αναστολή λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Από την Κυριακή μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα μπορούν να εξυπηρετούν με click away.

Ανοίγουν την Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων στις εκκλησίες. Εννέα άτομα εντός των εκκλησιών και έως 25 άτομα στις Μητροπόλεις.

Δεν θα γίνει Αγιασμός των υδάτων σε ανοιχτές περιοχές

Διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί από τη Δευτέρα έως τις 7 Ιανουαρίου.

Από τις 10 ημέρες θα πέσει σε 3 ημέρες η προληπτική καραντίνα

Για μετακινήσεις λιανεμπόριο, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία θα γίνεται με το SMS 2.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι όποια επιχείρηση δεν ακολουθήσει τα μέτρα και διαπιστωθεί ότι υπάρχει κόσμος στο μαγαζί θα τιμωρείται με πρόστιμο από δύο ώρες 50.000 ευρώ και με κλείσιμο του καταστήματος που θα ξεκινά από 15 ημέρες.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως το μέτρο του click away επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα.

Επεσήμανε ότι αν παρατηρηθεί συνωστισμός τότε θα απαγορευτεί το μέτρο click away.

Για το χονδρεμπόριο θα επιτρέπεται πλέον η παρουσία ανθρώπων μέσα σε καταστήματα μόνο για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως το επίδομα των 534 ευρώ θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά, παρά τη λειτουργία του click away, καθώς οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως κλειστές.