Η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, που τα τελευταία 24ωρα καταρρίπτουν νέο ρεκόρ σε καθημερινή βάση, είναι λογικό να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οχι μόνο για το αν θα επιβληθεί και πάλι ένα καθολικό lockdown, πράγμα που αποκλείει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως για τον σοβαρό κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια Υγεία και το κατά πόσο θα αντέξουν τα νοσοκομεία την αυξανόμενη πίεση που δέχονται.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών, ωστόσο επιμένει ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Για να διασφαλιστεί όμως αυτό και να μη φθάσουμε τα Χριστούγεννα να την πληρώσουν και οι εμβολιασμένοι, είναι καιρός να σταματήσει η ανοχή της Πολιτείας και της κοινωνίας στους αρνητές. Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, ώστε οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να υποχρεωθούν να το πράξουν.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να διστάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και πέραν των υγειονομικών, όπως ήδη έκανε η Ιταλία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθιερώνοντας ως υποχρεωτικό το «πράσινο» πιστοποιητικό για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Αλλιώς, θα αναγκαστούμε να πάμε και εμείς σε νέο οριζόντιο lockdown, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως έγινε ήδη στη Λετονία και τη Ρωσία, όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι πολύ χαμηλά.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ κρούσματα προβλέπεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεπεράσουν και τις 8.000, είναι αυτονόητο ότι κάτι (παραπάνω από αυτό που γίνεται) θα πρέπει να γίνει. Γιατί τα μέτρα αυτά δεν αρκούν. Θα πρέπει να ισχύσουν σε όλους τους τομείς, από τις εκκλησίες μέχρι τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς. Και είναι τουλάχιστον παράλογο να ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους πελάτες των εστιατορίων και να μη ζητείται από τους εργαζομένους στην εστίαση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, διαμαρτύρονται οι ανεμβολίαστοι για τα μέτρα που περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, καθώς και οι έμποροι που θεωρούν ότι θα μειωθεί ο τζίρος στα καταστήματά τους. Θα πρέπει όμως και αυτοί να καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τους και να μπαίνουν όλοι με υγειονομικά πιστοποιητικά, παρά να οδηγηθούμε σε ένα νέο γενικό lockdown, το οποίο θα πάγωνε και πάλι την αγορά. Κάτι που δεν θα ήθελε κανείς. Ούτε οι καταστηματάρχες ούτε οι καταναλωτές ούτε η Πολιτεία.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ένα τμήμα του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο να ξανακλείσει την οικονομία και την κοινωνία. Οι θρησκοληψίες, οι διάφορες δοξασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία και δεν πρέπει να τις αφήσουμε να επικρατήσουν εις βάρος της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.