Τελευταία κρούσματα ήταν τα επεισόδια που σημάδεψαν την περιοδεία του υποψηφίου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία Χρήστου Γιαννούλη στα Γιαννιτσά, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην Πτολεμαΐδα

Μορφή επιδημίας παίρνουν οι αποδοκιμασίες εναντίον των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και η εκτίμηση των ανθρώπων του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, ότι όσο περνάει ο καιρός η οργή των ψηφοφόρων θα εκτονώνεται, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Τελευταία κρούσματα ήταν τα επεισόδια που σημάδεψαν την περιοδεία του υποψηφίου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία Χρήστου Γιαννούλη στα Γιαννιτσά, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην Πτολεμαΐδα, με την περιοδεία των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Αρβανίτη και Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

Και στις δύο περιπτώσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν δεκτά με αποδοκιμασίες και ακραία συνθήματα περί προδοτών. Αν και η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αποφεύγει να κατατάξει τους αντιδρώντες συλλήβδην στη φασίζουσα Δεξιά, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα εκμεταλλευθεί τις αντιδράσεις για να ενισχύσει το αφήγημά της περί του κινδύνου της εθνικιστικής ακροδεξιάς, που είναι και η ιδεολογική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμέτρηση για την Ευρωβουλή.

«Φύγε, προδότη»

Ο κ. Γιαννούλης επισκέφθηκε τα Γιαννιτσά την Κυριακή και πήγε να χαιρετήσει τους κατοίκους, όμως οι περισσότεροι αντέδρασαν με οργή. «Τώρα ήρθες στη Νότια Μακεδονία;», έλεγαν χαρακτηριστικά, ενώ κάποιοι τον φώναζαν «προδότη» και άλλοι του έλεγαν ότι είναι ανεπιθύμητος.

Ο κ. Γιαννούλης προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να μιλήσει μαζί τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, όταν πλησίασε έναν πολίτη και τον ακούμπησε, όπως φαίνεται και σε βίντεο που αποτύπωσε η κάμερα του Εuronews, εκείνος αντέδρασε με αγανάκτηση λέγοντας: «Μη με ακουμπάς, θα με λερώσεις κιόλας. Να πάτε στα Σκόπια, στα Σκόπια, προδότες, κοπριές! Να μην ξαναπατήσετε εδώ».

Λίγο πιο κάτω από το σημείο του πρώτου επεισοδίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης -που προ καιρού είχε δηλώσει ότι όσοι αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ακροδεξιοί και είχε προκαλέσει αντιδράσεις- συνάντησε έναν πατέρα με το παιδάκι του και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Πολίτης: Να σκέφτεσαι καλύτερα αυτά που λες στην τηλεόραση.
Γιαννούλης: Δεν ακούσατε τι είπα. Θέλεις να ακούσεις τι είπα;
Πολίτης: Όχι, δεν θέλω να ακούσω, είστε προδότης και θα ήταν προτιμότερο να μην ξαναπατήσετε εδώ πέρα.
Γιαννούλης: Ποιος θα μου το απαγορεύσει;
Πολίτης: Ο κόσμος.
Γιαννούλης: Δεν βλέπω κανέναν να μου το απαγορεύει.
Πολίτης: Να μην ξαναπατήσετε εδώ.
Γιαννούλης: Μόνο εσείς είστε ο κόσμος;
Πολίτης: Ναι, εμείς.
Γιαννούλης: Είστε λίγο υπερβολικός.
Πολίτης: Να θυμάστε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.

Επεισοδιακή η επίσκεψη στην Πτολεμαΐδα

Επεισοδιακή όμως ήταν και η επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο δημαρχείο της Εορδαίας, όπου αποδοκιμάστηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Αρβανίτης και Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που ήταν καλεσμένοι σε εκδήλωση για την «Ευρώπη της Αλληλεγγύης».

Ομάδες πολιτών, όπως είχε συμβεί τις προάλλες και στην Κατερίνη, αποδοκίμασαν τους δύο υποψηφίους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες, αριστεροί».

Όταν ο κ. Αρβανίτης ερωτήθηκε πώς απαντά στους συγκεντρωμένους, απάντησε: «Ζήτω η δημοκρατία, κάτω ο φασισμός. Νεοναζί δεν είναι, που ήρθαν από την Κατερίνη; Δεν τους είδατε; Εσείς πώς θα τους απαντούσατε;».

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης σχολίασε όσους τους αποδοκίμασαν λέγοντας ότι «είναι το αποτέλεσμα της μόδας που έχει γίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη» ενώ χρησιμοποιώντας εμφυλιοπολεμική ρητορική είπε στην παρέμβασή του ότι «βγήκαν από τις τρύπες τους. Τους ρίξαμε πίσω στις τρύπες τους και αυτοί ξαναβγήκανε».

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως «με τις πολιτικές της δίνει χώρο σε όλους αυτούς να βγουν από τις τρύπες τους».

Τη ρητορική περί ακροδεξικών και Γκοτζαμάνηδων είχε χρησιμοποιήσει ο Κώστας Αρβανίτης και στο σχόλιό του για όσους τους αποδοκίμασαν στην Κατερίνη.