Στον ΕΦΚΑ ξενύχτησαν την περασμένη Τρίτη μόλις είδαν τέτοια ποσά και στελέχη του Ταμείου έφυγαν από τα γραφεία τους στις 4 τα ξημερώματα και επανήλθαν στις 7 το πρωί της Τετάρτης για να διορθώσουν τα στοιχεία και τα ποσά που είχαν περαστεί στις πληρωμές της επόμενης εβδομάδας.

Συντάξεις μέχρι και 4.000 ευρώ έβγαλαν από λάθος τα μηχανογραφικά συστήματα του ΕΦΚΑ που διεκπεραιώνουν τη διαδικασία του επανυπολογισμού!

Στον ΕΦΚΑ ξενύχτησαν την περασμένη Τρίτη μόλις είδαν τέτοια ποσά και στελέχη του Ταμείου έφυγαν από τα γραφεία τους στις 4 τα ξημερώματα και επανήλθαν στις 7 το πρωί της Τετάρτης για να διορθώσουν τα στοιχεία και τα ποσά που είχαν περαστεί στις πληρωμές της επόμενης εβδομάδας.

Οι συντάξεις των 4.000 ευρώ εντοπίστηκαν από την προσεκτική ματιά υπαλλήλων που καταχωρούσαν τα ποσά του επανυπολογισμού στα ενημερωτικά σημειώματα με την πληρωμή της 21ης Δεκεμβρίου 2018. Σε αυτά τα σημειώματα θα υπάρχουν για 2 εκατομμύρια συνταξιούχους τα νέα ποσά κύριας σύνταξης που βγάζει ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου με την ανταποδοτική και την εθνική σύνταξη, και επιπλέον σε ξεχωριστό πεδίο θα δουν και την προσωπική τους διαφορά, δηλαδή το ποσό κατά το οποίο η σημερινή τους σύνταξη είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από τη σύνταξη που βγάζει ο επανυπολογισμός Κατρούγκαλου.

Ακτινογραφία

Στους περισσότερους, περί το 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, η προσωπική διαφορά θα είναι θετική, δηλαδή τους βγαίνει ότι παίρνουν παραπάνω από τη σύνταξη που επανυπολογίστηκε.

Για παράδειγμα, σήμερα έχουν σύνταξη 1.200 ευρώ και με το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) βγαίνει στα 950 ευρώ. Εχουν επομένως θετική διαφορά 250 ευρώ (1.200-950=250) την οποία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χωρίς να μειωθεί (σ.σ.: μέχρι νεωτέρας).

Σε περίπου 600.000 συνταξιούχους -όπως λέει το υπουργείο Εργασίας- οι προσωπικές διαφορές είναι αρνητικές, δηλαδή η σημερινή τους σύνταξη είναι μικρότερη από αυτή που βγάζει ο επανυπολογισμός του Κατρούγκαλου, και θα πρέπει να πάρουν την αύξηση της διαφοράς αυτής σε πέντε ετήσιες δόσεις από το 2019 ως και το 2023.

Αυτό που είδαν όμως στον ΕΦΚΑ ήταν αυξήσεις που ανέβαζαν τις σημερινές συντάξεις από τα 1.300 ή 1.500 ευρώ στις 4.000 ευρώ! Και έπαθαν σοκ κατά κυριολεξία, γιατί αν αυτά τα ποσά περνούσαν στα ενημερωτικά των συνταξιούχων θα έπρεπε κιόλας να τα πληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου!

Μπούμερανγκ

Οι τεράστιες αυτές αποκλίσεις εντοπίστηκαν στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και το σφάλμα αποδίδεται στο φορέα (Intrasoft) που έχει το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ και παρότι επιτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο έργο, η εταιρία είναι απλήρωτη εδώ και μήνες… χάριν της επίτευξης των πλεονασμάτων στην οικονομία που τα βλέπει μόνο η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το «δεν πληρώνω». Να όμως που το «δεν πληρώνω» γύρισε ανάποδα και προέκυψαν λάθη στην καρδιά του συστήματος με ποσά συντάξεων 4.000 ευρώ που είναι πέραν πάσης λογικής με το νόμο Κατρούγκαλου.

Το πρόβλημα σήμανε συναγερμό στον ΕΦΚΑ και όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» με μαρτυρίες υπαλλήλων που αντελήφθησαν τη μεγάλη γκάφα, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης απονομής συντάξεων (5 στον αριθμό) έμειναν μέχρι τα άγρια χαράματα της Τρίτης (4 το πρωί) στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22-πρώην ΟΑΕΕ και στην Πατησίων όπου είναι οι υπηρεσίες του πληροφοριακού συστήματος) για να ξανατσεκάρουν τις καρτέλες των συνταξιούχων και να σβήσουν τα λάθη του επανυπολογισμού που παρ’ ολίγον να τους έκαναν προνομιούχους με αποδοχές σύνταξης 3.000 και 4.000 ευρώ από τα 1.300 και τα 1.400 ευρώ που έχουν σήμερα.

Τα λάθη εντοπίζονται, πρώτον, στο συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ενώ είναι μέρος της προσωπικής διαφοράς και κυρίως, όπως αποδείχτηκε με την επαλήθευση που έκαναν στον ΕΦΚΑ, στο γεγονός ότι πέρασαν μέσα στις επανυπολογισμένες αποδοχές αναδρομικές αυξήσεις, ενώ θα έπρεπε να «τρέξουν» από το 2019 και μετά!

Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν συνταξιούχοι ΔΕΚΟ που είχε περαστεί στο όνομά τους σύνταξη 4.000 ευρώ, την οποία θα έπρεπε να την πληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου γιατί το ίδιο ποσό είχε περαστεί και στα ενημερωτικά τους σημειώματα!

Αλαλούμ

Μέχρι και χθες πάντως το πρόβλημα δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως και επικρατούσε πανικός στα γραφεία του ΕΦΚΑ, με το υπουργείο Εργασίας να τηρεί σιγήν ιχθύος για να μην αποκαλυφθεί το απόλυτο μπάχαλο!

Το υπουργείο Εργασίας διαφημίζει πρόωρα ότι 600.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις λόγω επανυπολογισμού συντάξεων. Το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κάνοντας λόγο για μικροποσά της τάξης των 20-50 ευρώ που θα τα παίρνουν με ετήσιες δόσεις οι συνταξιούχοι για να τα ψωνίζουν δώρα στα εγγόνια τους για τις γιορτές.

Δεν περίμενε κανείς όμως να δει αυξήσεις που φέρνουν τις συντάξεις στις 4.000 ευρώ! Για το λόγο αυτόν ξενυχτούν στον ΕΦΚΑ και στην ΗΔΙΚΑ προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Το τι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους οι συνταξιούχοι και πόσοι εξ αυτών θα έχουν την πρώτη δόση της αύξησης θα φανεί σε λίγες μέρες. Πάντως οι συντάξεις των 4.000 ευρώ βγήκαν λόγω λάθους από το σύστημα του ΕΦΚΑ.

Επιδόματα τέκνων στις 21 Δεκεμβρίου

Πριν από τα Χριστούγεννα θα πληρωθεί η έκτη και τελευταία δόση του επιδόματος τέκνων για το 2018. Η έκτη δόση που αντιστοιχεί στο 2μηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος θα προπληρωθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, ενώ θα καταβαλλόταν κανονικά προς τα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ. Οσοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 έχουν χρονικό περιθώριο έως και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 23:59 να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να συμπεριληφθούν στην πληρωμή της 21ης Δεκεμβρίου.

Από την έντυπη έκδοση