Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν η Κίνα επιτεθεί, σε μια προφανή απομάκρυνση από την μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε αργότερα σε ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι παρατηρήσεις του δεν σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής. Οι ΗΠΑ έχουν νόμο που τους υπαγορεύει να βοηθήσουν την Ταϊβάν να αμυνθεί, εάν υπάρξει η ανάγκη.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει ως τώρα μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αφού ο νόμος έτσι και αλλιώς δεν προσδιορίσει το πώς ακριβώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ταϊβάν στην περίπτωση μιας επίθεσης από την Κίνα.

Η Κίνα δεν έχει απαντήσει ακόμη στα σχόλια του Μπάιντεν.

Σε εκδήλωση του CNN,  ένας συμμετέχων αναφέρθηκε στις πρόσφατες πληροφορίες ότι η Κίνα είχε δοκιμάσει έναν υπερηχητικό πύραυλο . Ρώτησε τον Μπάιντεν αν μπορούσε «να υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει την Ταϊβάν» και τι θα έκανε για να συμβαδίσει με τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας.

Ο Μπάιντεν απάντησε: «Ναι και ναι». Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να «ανησυχούμε για το αν θα γίνουν πιο ισχυροί», γιατί «η Κίνα, η Ρωσία και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζουν ότι είμαστε ο πιο ισχυρός στρατός στην ιστορία του κόσμου».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για δεύτερη φορά από τον παρουσιαστή του CNN, Άντερσον Κούπερ, εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα. Ο  Μπάιντεν απάντησε: «Ναι, έχουμε δέσμευση να το κάνουμε».

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου φάνηκε αργότερα να αποκρούει τα σχόλια του Μπάιντεν, λέγοντας στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ «δεν ανακοινώνουν καμία αλλαγή στην πολιτική τους και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική αυτή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος Μπάιντεν φάνηκε να προτείνει την ίδια στάση όσον αφορά την Ταϊβάν, σε συνέντευξή του στο ABC News. Ο Λευκός Οίκος είχε ξαναπεί τότε ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν είχε αλλάξει.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά της πωλούν όπλα στο πλαίσιο του νόμου για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ο οποίος ορίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί. Αντίθετα, έχουν επίσημους δεσμούς με την Κίνα και επίσης αναγνωρίζουν διπλωματικά τη θέση της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση.